Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Biblia lui Andrei Șaguna, 1856-1858 + fotografie a mitropolitului Andrei Șaguna, cca. 1880

LOT : 067

Biblia lui Andrei Șaguna, 1856-1858 + fotografie a mitropolitului Andrei Șaguna, cca. 1880

Preţ de pornire 2.000,00 €
LicitatieLicitația Bibliofilie
Valoare estimativă3000 - 5000 €
Dimensiuni34,5 x 27 cm; 16 x 10 cm
Starea de conservareFoarte bună
Retras din licitatie conform regulament

Detalii

Episcopul și apoi mitropolitul Andrei Șaguna (1808-1873) a fost unul dintre liderii spirituali ai românilor transilvăneni trăitori în Imperiul Habsburgic și după 1867 în Imperiul Austro-Ungar.

Cărturar și teolog, Șaguna era desemnat episcop al românilor ortodocși din Transilvania în aprilie 1848 pentru ca în timpul revoluției, la 3/15 mai 1848 să prezideze Adunarea națională de la Blaj, alături de episcopul greco-catolic Ioan Lemeni, care decidea împotrivirea armată a românilor față de guvernul revoluționar maghiar care decisese alipirea Transilvaniei la Ungaria.

El a fondat sute de școli primare confesionale ortodoxe, un seminar, publicații culturale în limba română, printre care Telegraful Român și a devenit mitropolit al românilor ortodoxi din Imperiul Austro-Ungar.

Biblia era publicată din inițiativa sa la Sibiu, sediul mitropoliei ortodoxe, între 1853 și 1858. Versiunea lui Șaguna îngloba vechile traduceri în limba română a Sfintei Scripturi, publicate în Transilvania, la Petersburg și la Buzău care erau verificate și colaționate cu versiunea în limba greacă a Septuagintei. Efortul era însemnat deoarece Șaguna a insistat pentru o ediție cât mai curată și marcată de acribie.

Mitropolitul redacta o introducere în care vorbește despre rolul pe care traducerile Scripturii l-au avut în devenirea limbii române culte.

Ediția este ilustrată cu 94 de xilogravuri copiate după ediția din 1851 a Bibliei care apărea la München.

Exemplarul este unul deosebit datorită faptului că păstrează în întregime legătura originală. Coperțile sunt din carton îmbrăcat în piele și decorate cu un amplu motiv vegetal stilizat, aurit și embosat care are în centru o cruce. Cotorul este împărțit în cinci cartușe.

Exemplarul, așa cum dovedesc mai multe însemnări olografe aflate pe forzat și pe verso-ul paginii de gardă, a aparținut preotului Ilie Mogoș.

Fotografia mitropolitului este realizată în atelierul fotografic Albert Schivert din Iași și făcea parte dintr-o serie a personalităților române.