Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Poezii patriotice, Dimitrie Darvari, Iancu Văcărescu, 1827, colligat, piesă rară

LOT : 090

Poezii patriotice, Dimitrie Darvari, Iancu Văcărescu, 1827, colligat, piesă rară

Preţ de pornire 300,00 €
LicitatieLicitația Capodopere Literare
Valoare estimativă500 - 1000 €
Dimensiuni17,5 x 11,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Detalii

Dimitrie Darvari, Culegere de înțelepciune, București, 1827, 124 p.; Iancu Văcărescu, Poezii patriotice, București, 1827, 5 p., colligat.

Volumul este alcătuit din două lucrări distincte, legate împreună în epocă, astfel:

1 - scrierea lui Dimitrie Darvari, Culegere de înțelepciune, apărută la București în 1827, cu un total de 124 pagini. Autorul provenea dintr-o bogată familie de negustori aromâni stabiliți în Muntenia, cu proprietăți la Viena. Frate cu mai cunoscutul medic Constantin Darvari, care fonda un spital și un schit la București care i-au purtat numele, Dimitrie s-a afirmat drept un cărturar iluminist atent la curentele noi de idei care ajungeau în Principate, precum în toată Penisnsula Balcanică, prin intermediul culturii grecești, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea și la începutul secolului al XIX-lea.

Scrierea a fost redactată atunci în spiritul iubirii de patrie și de renaștere morală pe care o serie de cărturari o anunțau ca mijloc de transformare socială, culturală și politică a societății.

Iancu Nicolae Moldovean avea să publice pentru prima dată la Viena în limba greacă textul în 1811. Scrierea de față reprezintă prima ediție în limba română, apărută în 1827, la cinci ani după dizolvarea regimului fanariot în Principate și revenirea la sistemul domniilor pământene, ceea ce explică posibilitatea apariției în limba română, după începutul făcut în 1818 de Eufrosin Poteca.

Pagina de titlu cuprinde următorul text: ″Culegere de înțelepciune. Scrisă în lima grecească de dumnealui Dimitrie Nicolau Darvar. Iar acum tălmăcită în cea românească de Iancu Nicolae Moldovean. Și acum întâiaoară dată în tipariu. La privileghiata tipografie din București. Supt Eforia dumnealor boierilor Răducanul Clinceanul biv vel stolnic. Și Dumitrache Topliceanul biv vel serdar. 1827″.

La începutul lucrării se află prefața lui Iancu Nicolau dedicată mitropolitului Veniamin Costachi, personalitate majoră a renașterii culturale, al cărui rol este recunoscut. Tabla de materii cuprinde 110 de povețe sau înțelepciuni iar un glosar adună mai mulți termeni noi care apar în carte.

2 - un text care se întinde pe cinci pagini care cuprinde versuri compuse de poetul Iancu Văcărescu, nepotul marelui boier cărturar Ienăchiță Văcărescu. Editorul amintit mai sus a înlocuit ultima parte a Culegerii de înțelepciune, pe care probabil a socotit-o mai puțin valoroasă, cu o creație originală a lui Văcărescu.

Exemplarul se individualizează și prin existența a două ex-libris-uri. Unul, aflat la pagina 124, i-a aparținut unui anume Manolachi Cardonescu, iar celălalt, aflat pe pagina de tiltu, i-a aparținut marelui boier, intelectual și colecționar Gheorghe Sion.

Legătura este de epocă, cu coperți din carton învelite în hârtie ornată, cu cotor din pânză, decorat cu motive vegetale stilizate aurite.