Dr. Iacob Felix, diplomă de la Congresul și Expoziția din 1903
Dr. Iacob Felix, diplomă de la Congresul și Expoziția din 1903
Diplomă oferită doctorului Iacob Felix cu ocazia Congresului și Expoziției din 1903 organizat de Asociația Română pentru Înaintarea și Răspândirea Științelor, căruia i se acordă medalia de aur, cu diploma de onoare și medalia de colaborator. Aceasta este datată 1903 și poartă semnătura președintelui congresului și pe cea a ministrului instrucțiunii publice.
Deși de origine cehă-austriacă, doctorul Iacob Felix s-a stabilit în România unde a întemeiat o carieră de succes, încununată de titlul său ca întemeietor școlii române de igienă și sănătate publică. Cu studii liceale și universitare la Praga și în Austria, doctorul Felix și-a adus și folosit bogatele cunoștințe în România, unde din anul 1858 a activat ca medic, până în anul 1869 când a obținut cetățenie română.
Cu numeroase funcții în cadrul Facultății de Medicină din București, devenind chiar decan al acesteia, el a colaborat și cu doctorul Carol Davila. Mai mult de atât, meritele sale pot fi recunoscute și în timp de beligeranță, conducând spitale militare în timpul Războiului de Independență.
Întemeietor al școlii române de igienă și sănătate publică prin redactarea primului tratat cu acest subiect, Iacob Felix este cel care a introdus și metoda izolării pacienților contagioși în spitale prin elaborarea lucrării Sur la necessite et l'installation des hôpitaux d'isolement.