Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Eugen Ionescu, fotografie de presă + bilet olograf cu dedicație

LOT : 191

Eugen Ionescu, fotografie de presă + bilet olograf cu dedicație

Preţ de pornire 200,00 €
LicitatieLicitația Literatura românească - Între autor și operă
Valoare estimativă300 - 600 €
Dimensiuni10,5 x 7,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 49
Detalii

Fotografie de presă care îl surprinde pe Eugen Ionescu. Fotografia este datată 21 Mai 1973.

Bilet cu dedicația olografă a lui Eugen Ionescu.

Eugen Ionescu sau, conform ortografiei franceze, Eugène Ionesco, s-a născut la 26 noiembrie 1909, la Slatina, în județul Olt, părinții săi fiind Eugen Ionescu, avocat de meserie și subprefect al județului Olt și Marie-Thérèse, născută Ipcar, fiica unui inginer francez care lucra în România. Interesant este faptul că, de-a lungul vieții, obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, fie din cochetărie, fie din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor, Ion Luca Caragiale. 

La vârsta de patru ani, și-a însoțit părinții în Franța, unde va rămâne până în anul 1924. Încă din copilărie, Eugen Ionescu și sora sa au simțit drama despărțirii părinților, iar după ce mama lor a pierdut custodia copiilor, tatăl lor i-a readus în România în 1922 – plecarea din ,,paradisul copilăriei sale" fiind considerat un ,,exil al ființei sale" -, unde au fost supuși unor abuzuri fizice și verbale, o traumă care avea să marcheze evoluția artistică a viitorului scriitor. Urmează studiile liceale la Colegiul Național Sfântul Sava din București – fiind un adolescent rebel și dificil de modelat. A absolvit în anul 1928, iar examenul de bacalaureat l-a susținut la Colegiul Național Carol I din Craiova. Debutează în ,,Revista literară a Liceului Sf. Sava", în 1927, iar mai apoi, în 1928, ca poet în revista ,,Bilete de papagal" a lui Tudor Arghezi. În 1931, debut editorial cu volumul de versuri ,,Elegii pentru ființe mici”, București. A urmat, în continuare, Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, secția Literatură franceză, obținând licența pentru limba franceză în 1932.

În anul 1941 se stabilește în Franța. În 1950 are loc premiera primei piese La cantatrice chauve (Cântăreața cheală). În 1970 este ales membru al Academiei Franceze. Este creatorul, de renume internațional, al teatrului absurdului.