Franz Griselini, Geschichte Des Temesvarer Banats [Istoria Banatului Timișan], 1779-1780, vol. I-II
Franz Griselini, Geschichte Des Temesvarer Banats [Istoria Banatului Timișan], 1779-1780, vol. I-II
Franz Griselini, Geschichte Des Temesvarer Banats [Istoria Banatului Timișan], tipărită de Johann Paul Kraus la Viena, 1779-1780, vol. I-II.
Exemplarul este complet, păstrând ambele părți, cele opt planșe anexă precum și harta Banatului despre care trebuie să specificăm faptul că se păstrează în facsimil. Legătura volumului este din tăblii de carton învelite în hârtie maronie marmorată. Pe cotor se păstrează eticheta veche, cu textul „Geschichte des Temeswarer. Banats.1.2.“. Cartea nu conține vreo însemnare de proprietate ori de cititor. Singura mărturie de interes bibliofil se păstrează pe foaia de titlu, în colțul drept superior al filei, unde, în prima jumătate a secolului XX, a fost aplicat, în sec, un sigiliu cu textul „Ex libris Radul B. Bossy“, ce atestă proprietarul vremelnic al cărții. Radu Bosssy a fost diplomat român, ambasador în Austria (1931-1934), Finlanda (1934-1936), Ungaria (1936-1939), Italia (1939-1940) și Germania (1940-1941). S-a afirmat, deopotrivă, ca istoric și publicist (v. Radu Bossy, Agenția diplomatică a României la Paris și legăturile politice franco-române sub Cuza Vodă, București, 1931; Idem, Agenția diplomatică a României la Belgrad și legăturile politice româno-sârbe sub Cuza Vodă, București, 1934). Colecția sa de documente, păstrată într-o arhivă americană (la Stanford University, în California) include memorii referitoare la România antebelică și situația emigrației românești postbelice. Cartea are valoare patrimonială deosebită.
Francesco Griselini (1717, Veneția -1787, Milano) a fost un savant italian născut în 1717 la Veneția. Activitatea sa s-a desfășurat în mai multe domenii, precum cel al științelor naturale, cartografie, istorie, literatură, etc. În 1774 Griselini pornește într-o lungă călătorie în Banatul Timișoarei pentru a studia acest ținut și oamenii săi. În urma celor 2 ani și jumătate petrecuți aici, Griselini publică o lucrare complexă: „Încercare de istorie politică și naturală a Banatului Timișoarei“ în care descrie amănunțit istoria și configurația politică și economico-socială a Banatului și, deopotrivă, a bănățenilor și a obiceiurilor lor. În ultimii ani ai vieții, Griselini s-a aflat internat într-un sanatoriu de boli neuropsihice din Milano, unde a încetat din viață în 1787. Cartea sa, Geschichte des temesvar Banats [Istoria Banatului timișan ]s-a imprimat în cadrul a două volume (legate ca părți comune, împreună) în tipografia lui Johann Paul Kraus din Viena, în ediție Princeps. Tipăritura are (5) file, 301 și 135 pagini, plus VIII tabele cu planșe și o prețioasă hartă a Banatului. În prima parte a cărții sunt prezentate istoria politică a teritoriului, începând din antichitate, componența demografică, neamurile care populează Banatul, în primul rând populația românească. În a doua parte a cărții sunt descrise cadrul geografic, geologic, bogățiile minerale și apele minerale și termale. Cele opt planșe ilustrează în special antichitățile păstrate ori descoperite până în acel timp pe teritoriul Banatului. O valoare de excepție are marea hartă a Banatului, anexată de regulă la sfârșitul volumului. Privită în timp istoric, cartea este cea mai temeinică despre Banat și românii acestui teritoriu, descriind până și obiceiurile și superstițiile poporului.
Lucrare a lui Griselini prezintă istoria Banatului Timișoarei, are valoare patrimonială deosebită.