Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Jean Louis Carra , Geschichte der Moldau und der Wallachei

LOT : 114

Jean Louis Carra , Geschichte der Moldau und der Wallachei

Preţ de pornire 250,00 €
LicitatieLicitația "Istoria Romanilor" - Mari istorici si operele lor Partea 2
Valoare estimativă400 - 600 €
Dimensiuni20 x 13 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat

Detalii

Jean Louis Carra , Geschichte der Moldau und der Wallachei, Frankfurt und Leipzig, Cristoph Weigel und U.G. Schneider, 1789, 148 p.

Exemplarul cuprinde un ex-libris care i-a aparținut lui Dimitrie A. Sturdza.

Jean Louis Carra (1743-1793) a trăit în Principate unde a avut funcția de secretar particular și sfătuitor al domnilor fanarioți, ceea ce i-a permis să adune direct informații despre români. În același timp, călător atras de hotarele orientale ale Europei, ne oferă, în cartea sa publicată în 1777, cea mai amplă mărturie despre societatea românească de la sfârșitul veacului al XVIII-lea.
Aflate la jumătatea distanței dintre Europa Luminilor și Europa necunoscută și misterioasă a despotismului oriental, cele două principate, Moldova și Tara Românească, își dezvăluie treptat tainele în fața acestui intelectual, om de litere dar și aventurier. Fascinat de frumusețea peisajului, Carra nu se obișnuiește însă prea ușor cu amestecul neașteptat de tradiții bizantine și turco-fanariote din interiorul acestei societăți pe care o privește, cel mai adesea, critic: "După aceasta, dacă domnul Rousseau vine și mai spune că popoarele barbare și fără legi valorează mai mult decât popoarele civilizate, il voi ruga să meargă să trăiască un an în pădurile Moldovei".
In ciuda severității cu care judeca aceste ținuturi atât de îndepărtate de civilizația Luminilor, simpatia pe care o resimte față de anumite personaje sau locuri este mult mai puternică. Istoria Moldovei și a Țării Românești este privirea celuilalt, adesea binevoitoare, uneori severă și neînțelegătoare, întotdeauna curioasă.

Legătură contemporană integral din piele.