Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Înmormântările lui Ion I. Moța, Vasile Marin și Zizi Cantacuzino, trei fotografii de epocă, 1937

LOT : 150

Înmormântările lui Ion I. Moța, Vasile Marin și Zizi Cantacuzino, trei fotografii de epocă, 1937

Preţ de pornire 300,00 €
LicitatieLicitația Istoria Românilor - Cărți, imagini, militaria - Partea 2
Valoare estimativă450 - 900 €
Dimensiuni9 x 14; 6 x 8,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu300 €

Brand: Licitatia 61
Detalii

Fotografie de epocă în care sunt surprinse funeraliile celor doi legionari uciși pe frontul din Majadahonda, Vasile Marin și Ion I. Moța, organizate în iarna anului 1937. Legionarii s-au grupat formând o cruce ce simbolizează jertfa celor doi martiri.

Două cărți poștale fotografice în care este surprinsă mulțimea în timpul înmormântării generalului Gheorghe (Zizi) Cantacuzino-Grăniceru. Fotografiile au fost realizate la data de 11 noiembrie 1937. Mulțimea privește coloana legionară mergând spre Cimitirul Bellu, în fruntea căreia se afla căpitanul Corneliu Zelea Codreanu.

Lotul nu are niciun rol în propaganda fascistă, legionară sau antisemită, fiind doar un obiect colecționabil. Casa de Licitații Historic condamnă comportamentele extremiste, atât cele manifestate de-a lungul istoriei, cât și reverberențele sale în contemporaneitate. Considerăm că scoaterea la suprafață a acestor obiecte aduce cu ea în atenție nefasta lor istorie și totodată reprezentând o lecție pentru prezent, de a nu mai repeta acest tip de comportamente. Din păcate pentru istoria României, personalități precum Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima, Ion Moța, Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul și alții au fost militanți fasciști și antisemiți, un fapt regretabil căruia îi reiterăm caracterul condamnabil.