Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Lucia Cosma, afișul unui concert + două fotografii de cabinet

LOT : 013

Lucia Cosma, afișul unui concert + două fotografii de cabinet

Preţ de pornire 150,00 €
LicitatieLicitația George Enescu - Univers si Creatie
Valoare estimativă250 - 450 €
Dimensiuni16,5 x 11; 31,5 x15,5 cm
Starea de conservareBună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 27
Detalii

Fotografie de cabinet ce o înfățișează pe interpreta Lucia Cosma alături de soțul ei, avocatul Aurel Cosma. Fotografia poartă o însemnare din epocă cu privire la data în care aceasta a fost realizată, respectiv „11/23 Septembrie 1896”. Atelier fotografic Kossak Iozsef, Timișoara.

Fotografie de cabinet ce o surprinde pe cântăreața Lucia Cosma costumată, jucând într-o operă. Atelier fotografic Emil Fischer, Hermannstadt.

Afișul unui concert susținut de soprana Lucia Cosma pe scena Teatrului Național din București la 24 Februarie 1916.

Soprana Lucia Cosma a fost una dintre cele mai apreciate cântărețe și profesoare de muzică din prima jumătate a secolului XX. Încă de timpuriu aceasta și-a descoperit pasiunea pentru muzică și interpretare, ajungând să studieze la Paris. Faptul că era cunoscătoare a mai multor limbi străine avea să o ajute în deprinderea metodei belcanto, pe care a studiat-o la Paris, având-o ca profesoară pe Mathilde Marchesi. După perioada războiului și anii petrecuți prin marile orașe ale Europei, unde a avut șansa să audieze spectacole de teatru și operă, aceasta se întoarce în țară, la Timișoara, implicându-se în acțiuni filantropice. A ajutat la sprijinirea orfanilor de război, susținând spectacole caritabile. Dorința ei cea mai mare era de a cânta pe scenele românești, însă destinul a condus-o către un alt drum, ajungând să îmbrățișeze o carieră de profesoară. Lucia Cosma a devenit profesoară la Conservatorul din București, pentru o lungă perioadă de timp cultivând și îndrumând tinerele voci, ce aveau să joace atât pe scenele românești, cât și pe cele din afară. Din această postură aceasta a putut să își continue activitatea filantropică, organizând concerte, audiții muzicale de caritate pentru eleve cu resurse insuficiente. A fost nevoită să renunțe la postul de profesoară de la Conservatorul de Muzică din București, dar asta nu o va descuraja să renunțe la cariera didactică. Se va retrage la Sibiu de unde se va implica în continuare în activități culturale până la sfârșitul vieții sale.