Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Manuscris, Situația monahilor români din Muntele Athos, 1905, piesă rară

LOT : 070

Manuscris, Situația monahilor români din Muntele Athos, 1905, piesă rară

Preţ de pornire 300,00 €
LicitatieLicitația Carți, Documente și Pasiune
Valoare estimativă700 - 1000 €
Dimensiuni25 x 19 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu500 €

Detalii

Manuscrisul, intitulat Organisația Sfântului Munte Athos. Situația Monahilor Români de aici, cuprinde 11 file. Textul conține informații deosebit de importante despre organizarea monastică a Muntelui Athos și mai ales despre comunitățile monastice românești de acolo. Găsim date referitoare la: trecutul acestor obști alcătuite din călugări români, viața lor cotidiană, organizarea propriu-zisă, viața duhovnicească și economică, relațiile cu alte comunități monastice din regiune.

Documentul era elaborat într-un context politic, ideologic, cultural deosebit. La solicitarea statului român modern și datorită relațiilor de foarte bună colaborare dintre guvernele de la București și Constantinopole, Imperiul Otoman a decis să recunoască în 1905 națiunea aromână din imperiu drept națiune politică. Legea respectivă a declanșat un val de proteste din partea autorităților de la Sofia și Atena, interesate de propriile proiecte naționale care revendicau regiuni în care locuiau și aromâni. Mult mai grav a fost faptul că, bande teroriste bulgare și grecești, finanțate și înarmate de Bulgaria și Grecia, au declanșat atacuri sângeroase asupra satelor locuite de aromâni. Asasinatele asupra aromânilor urmăreau o politică de epurare etnică. În aceste condiții, autoritățile otomane au reacționat în sensul apărării aromânilor, aspect care apare clar menționat și în document.

Filele sunt scrise față-verso cu cerneală anilinică de culoare albastră. Documentul este înregistrat cu nr. 94, datat 1905, ștampilat și semnat de Antipa ieromonahul de la Mânăstirea Prodromul de la Muntele Athos.

Ieromonahul Antipa este viitorul arhimandrit Antipa Dinescu (1859-1942), stareț după 1900 al Schitului Prodromul de la Muntele Athos care se dezvoltă sub egumenia lui. În 1914 revine în țară și ajunge stareț la Mânăstirea Căldărușani. După 20 de ani se retrage la Athos unde a devenit unul dintre cei mai importanți duhovnici.

Manuscrisul este legat într-o legătură din piele, mai veche, probabil de la sfârșitul secolului XVIII - începutul secolului al XIX. Legătura reprezintă la rândul ei o însemnată valoare bibliofilă.