Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Mihai Eminescu, Poesii, prima ediție, piesă foarte rară

LOT : 070

Mihai Eminescu, Poesii, prima ediție, piesă foarte rară

Preţ de pornire 5.000,00 €
LicitatieLicitația Capodopere Literare
Valoare estimativă7500 - 15000 €
Dimensiuni18 x 12,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu18000 €

Detalii

Mihai Eminescu, Poesii, București, Editura Librăriei Socec, 1884, 307 p. Raritate bibliofilă.

Considerat cel mai reprezentativ poet român și unul dintre creatorii literaturii naționale, Mihai Eminescu (1850-1889) s-a născut la Botoșani. La vârsta de 19 ani pleca la studii la Universitatea din Viena trimis de Titu Maiorescu, liderul Societății Junimea, al cărui membru devenise și Eminescu. De asemenea, poetul s-a afirmat și ca ziarist de mare forță, cu talent de polemist, în paginile ziarului ″Timpul″, oficiosul Partiduliui Conservator.

Junimea și Titu Maiorescu au reprezentat jaloane importante în viața poetului. Maiorescu a fost cel care a adunat manuscrisele eminesciene pe care le-a donat Bibliotecii Academiei Române în 1902. Detractorii lui Maiorescu, precum și eminescomanii de astăzi, au construit o teorie absurdă a conspirației, acuzându-l pe conducătorul Junimii de un complot în urma căruia Eminescu ar fi fost asasinat.

Exemplarul de față face parte din singura ediție a operei sale publicată în timpul vieții datorită eforturilor lui Titu Maiorescu, cel care a selectat poeziile, le-a pregătit pentru tipar și a adunat fondurile necesare imprimării. Volumul era gata la sfârșitul anului 1883, prefața scrisă de îngrijitorul ediției menționează luna decembrie. Tipărirea s-a făcut la începutul anului 1884, an care este specificat pe pagina de gardă. În prefață, Maiorescu subliniază faptul că Eminescu nu a realizat ultima corectură a unor poezii mai vechi, înainte de tipar, de aceea ele erau publicate în prima formă.

Poeziile selectate de Maiorescu făceau parte din două categorii: una a poeziilor care văzuseră lumina tiparului în paginile ″Convorbirilor Literare″, a doua a poeziilor aflate în manuscris. Ediția cuprinde în total 61 de poezii. Pe contrapagina filei de gardă de găsește un portret litografiat al poetului.

Exemplarul păstrează legătura originală, de epocă, din pergamoid de culoare albastră. Coperta principală este decorată cu un frumos și bogat motiv vegetal stilizat, cu doi amorași în registrul superior.

Exemplarul este deosebit de rar și valoros.