Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Mihail Kogălniceanu, Histoire de la Valachie

LOT : 010

Mihail Kogălniceanu, Histoire de la Valachie

Preţ de pornire 300,00 €
LicitatieLicitația "Istoria Romanilor" - Mari istorici si operele lor Partea 1
Valoare estimativă500 - 700 €
Dimensiuni21 x 14 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu320 €

Detalii

Mihail Kogălniceanu, Histoire de la Dacie, des Valaches transdanubiens et de la Valachie, Berlin, Librarie B. Behr, 1854, 470 p.

În conjunctura războiului Crimeii împotriva Imperiului Rus, autorul publica la Berlin această istorie a românilor pentru a face cunoscută în Occident cauza acestora. Lucrarea face parte dintr-o literatură de popularizare editată din inițiativa generației pașoptiste și tipărită în Germania și Franța.

"Domnule Aga, toate națiunile au astăzi istoria lor, chiar și cele mai mici state ale Americii au carți, care transmit posterității amintirea despre principiile lor, despre marii lor căpitani, legile lor, așezămintele lor și progresele civilizației lor.
Moldova si Valahia sunt astăzi singurele țări din Europa, care nu au o istorie urmarită și completă. Fără îndoială din timp în timp a lucit si pe orizontul nostru aștrii priincioși literaturii noastre istorice;
avem câțiva buni istorici, dar, din nenorocire, cei ce au scris până astăzi analele noastre n-au menținut decât evenimentele, pe care le-au primit prin tradiție de la strămoșii lor.
Astăzi când amândouă principatele vin să-și reia un loc printre statele civilizate, când se ridică glasuri în Franța și în Germania în favoarea lor, mi-am impus sarcina de a face cunoscuta țara mea Europei și de a da o istorie a Moldovei și a Valahiei scrisă franțuzește.
Această istorie, la care lucrez de la plecarea mea din țară și pentru care am adunat foarte multă materie, se afla acum sub tipar."
Așa îi scria Kogălniceanu de la Berlin lui Gheorghe Asachi și așa lua naștere acest volum ce nu a avut decât o singură parte.

Exemplarul curpinde ex-librisul lui Dimitrie C. Sturdza-Scheianu, istoric, om politic și membru de onoare al Academiei Române.

Legătura este de epocă, din pergamoid, cu cotorul din piele împărțit în cinci casete.