Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Mircea Eliade, Note și texte de adăugat la publicarea tezei de doctorat, 7 file manuscris + un caiet

LOT : 134

Mircea Eliade, Note și texte de adăugat la publicarea tezei de doctorat, 7 file manuscris + un caiet

Preţ de pornire 2.500,00 €
LicitatieLicitația ”Despre neajunsul de a te fi născut” - Cioran, Eliade, Blaga și Doinaș
Valoare estimativă4500 - 7500 €
Dimensiuni19,8 x 16; 16,8 x 10,5; 21,2 x 13,7; 29 x 22,4 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu2600 €

Brand: Licitatia 42
Detalii

Caiet și file manuscris reprezentând mai multe note și texte pe care Mircea Eliade intenționa să le adauge la publicarea tezei de doctorat „Yoga. Essai sur les origines de la mystique indienne”.

Șapte file manuscris ce păstrează idei și texte despre alchimia chineză și hindusă. În primele pagini, Mircea Eliade enumeră principalii autori care au abordat subiectul alchimiei, precum: Han Fu, Ts’an T'ung Ch’i, tratatele lui Ko-Hung, din lucrările cărora pot fi evidențiate caracteristici specifice alchimiei chineze, concepțiile fundamentale despre gândirea chineză, informații despre Yin și Yang și despre mitul longevității și al imortalității. O idee pe care Mircea Eliade o subliniază este aceea că autorii enumerați mai sus cred că alchimia chineză, la fel ca cea hindusă, nu este o prechimie, o tehnică științifică, ci o tehnică spirituală. Un alt subiect pe care Mircea Eliade îl abordează îl reprezintă lucrarea lui AL Biruni, „Alberuni’s India”, unde acesta remarcă faptul că hindușii posedă o știință similară cu alchimia. Această știință specifică la care se referă Alberuni poate fi strâns legată de practicile mistice și yoghine, oferind detalii despre tehnicile de respirație, plasând astfel alchimia printre practicile mistice. Cele șapte file sunt redactate recto-verso, în limba franceză, cu creion negru, patru pe linii dictando și trei pe file veline. Acestea sunt numerotate de către autor și prezintă numeroase tăieturi, corecturi și adăugiri.

Cele 7 file manuscris se păstrează într-un caiet verde, dictando, intitulat de autor „Note și texte de adăogat la publicarea tezei”. Caietul cuprinde două file redactate olograf, cu cerneală neagră și creion, în care Mircea Eliade a adăugat note bibliografice referitoare la puterile yoghinilor și la superstiția yoghinilor zburători, citându-i pe Watters, Chark. Discută și despre „The Five faults of a yogin” și despre indiferența față de extreme.