Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Mircea Eliade, scrisoare olografă de la Emil Cioran și Sorana Țopa, 1933

LOT : 046

Mircea Eliade, scrisoare olografă de la Emil Cioran și Sorana Țopa, 1933

Preţ de pornire 1.000,00 €
LicitatieLicitația În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga
Valoare estimativă1500 - 3000 €
Dimensiuni19,5 x 15,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Retras din licitatie conform regulament

Detalii

Mircea Eliade primea o scrisoare comună Emil Cioran-Sorana Țopa. Sorana Țopa (1898-1986), una dintre cele mai cunoscute actrițe ale perioadei interbelice, angajata Teatrului Național din București, a declanșat o vie pasiune atât din partea lui Mircea Eliade, cât și a lui Emil Cioran. Cei doi prieteni au fost pe punctul de a se certa definitiv din cauza ei.

Sorana Țopa, după ce a urmat cursurile Conservatorului de artă dramatică din Iași, a debutat pe scena Teatrului Național din capitala Moldovei, pentru ca în 1926 să devină societară a Naționalului din București. Femeie frumoasă, actriță talentată, a devenit repede una dintre figurile feminine care atrăgea privirile în Bucureștiul interbelic. Probabil că ea s-a apropiat de Mircea Eliade și datorită pasiunii ei pentru științele oculte. Pe acesta l-a cunoscut la cenaclul Criterion pe care actrița îl frecventa pasionată de literatură, fiind și poetă.

Mircea Eliade a fost îndrăgostit de două femei în același timp, Nina Mareș, cu care s-a și căsătorit, și Sorana Țopa.

Emil Cioran a cunoscut-o pe Țopa datorită lui Eliade care l-a rugat pe prietenul său să-i aducă la cunoștință femeii că a părăsește. Cioran a continuat câțiva ani relația cu Sorana Țopa, de ea fiind interesat la un moment dat și Nae Ionescu.

Scrisoarea este scrisă cu cerneală albastră pe două file veline. O parte cuprinde textul scris de Sorana Țopa, iar o altă parte textul scris de Emil Cioran, aflat, cum spun cei doi, în camera Soranei.

Se păstrează plicul original.

Provine din arhiva Mircea Handoca.