Nicolae Mavrocordat, Peri kathekonton biblos, 1722 - Piesă rară
Nicolae Mavrocordat, Peri kathekonton biblos, 1722 - Piesă rară
Nicolae Mavrocordat. Peri kathekonton biblos = Liber de officiis, 1722. Ed. a II-a (în greacă și latină)
Peri kathekonton biblos, syngrapheisa para tou eusebestatou, hypselotatou, kai sophotatou authentou kai hegemonos pases Ungrovlachias Kyriou Kyriou Ioannou Nikolaou Alexandrou Maurokordatou Voevoda. Liber de officiis conscriptus a piissimo, celsissimo atque sapientissimo principe ac duce totius Ungro-Valchiae Domino Domino Ioanne Nikolao Alexandri Maurokordato Voivoda. Editione hac secunda latine conversus. Lipsiae, ex officina Thomae Fritschii, 1722. [2] f., 212 p. (198 f. cu signat.) + : il. ; 4° (23 cm), 2 col., 18 R (17 x 12 cm)
Prima ediție, 1719, de 176 p., format in octavo, a apărut la București, în atelierul Mânăstirii Tuturor Sfinților, cu îngrijirea preotului Stoica Iacovici, renumitul tipograf de mai târziu (BRV II, 178).
Tipar negru pe suport manufacturat, cu caractere umaniste variabile, drepte şi cursive (- secțiunile dedicatorii, citatele incluse în textul latinesc, rezumatele capitolelor în limba latină și întregul text grecesc original). Custos, colontitluri (redactate doar în latinește, cu majuscule, cu menționarea capitolelor, acestea fiind numerotate cu cifre romane); signatură alfanumerică în 2 secvențe, prezentă pe primele 3 foi ale caietelor. Numerotaţia tratatului este cu cifre arabe. Trimiterile marginale (la Sf. Scriptură, la varii scrieri patristice) sunt imprimate cu corp foarte mic de literă. Textul bilingv al lucrării, în ansamblu, este omogen, compact, cu spații generoase rezervate albiturii, pentru posibile adnotări, imitând maniera și aspectul tipăriturilor venețiene. Partea în limba greacă ocupă registrul superior al filelor, cea în limba latină, organizată pe 2 coloane, ocupă registrul inferior.
Foile liminare conțin portretul gravat în cupru, al domnitorului Nicolae Mavrocordat (semnat: I. G. Wolffgang sc(ulpsit), Reg(ius) sc(ulptor), Berlin, 1721), poziționat în fața titlului, foaia de titlu cu marca tipografului (un Pegas în zbor), albă pe verso, apoi 2 dedicații poetice encomiastice, semnate de doi renumiți clasiciști ai vremii – una în greacă, totalizând 10 versuri, a lui I. Albertus Fabricius (Ioannes ho Albertos Fabrikios), filolog, teolog și bibliotecar german, și o alta în limba latină, un catren al transilvăneanului Stefan (Stephanus) Bergler, anticar și editor de mare erudiție, ambele creații fiind compuse în hexametru dactilic; ultimul text preliminar (pe f. [2]v) este o scurtă scrisoare de dedicație adresată cititorilor, de către tipograful Thomas Fritsch, redactată la 1 februarie 1722, în Leipzig, conform mențiunii de final.
Portretul lui Mavrocordat (18 x 14,5 cm.) ni-l înfățișează pe acesta într-un medalion oval redat în ușor relief pe fundalul în semiobscuritate, având legenda înscrisă pe banderolă. Medalionul este susținut de un soclu trapezoidal de tip rezalit; de baza soclului se sprijină scuturile alăturate ale Moldovei și Munteniei, sau simbolurile dublei domnii surmontate de coroană și flancate de două acvile afrontate (aluzie la obârșia bizantină a familiei), pe corpurile cărora se profilează. Compoziția apare într-un ansamblu fitomorf palmat, care unește și anturează elementele heraldice.
Volumul se deschide cu un Prooimion care introduce cititorul în materia și scopul cărții dar și în istoricul acestui gen de tratat. În total sunt 19 capitole, la sfârșitul cărora aflăm menționat numele unui alt tipograf (mai precis, cel care a sculptat garniturile de literă), în forma: “excudit Joh. Georg. Schniebes” (posibilul autor al frontispiciului gravat, cu temă mitologică - Orfeu cântând la harpă, înconjurat de animale sălbatice, de la începutul Introducerii, 4,5 x 10, 8 cm.).
Exemplarul este complet în ce privește lucrarea propriu-zisă, lipsește doar foaia cu Errata; este bine conservat și poartă însemnele mai multor deținători istorici (Gregoriou Ballasaki(s) meg(alou) Logoth(etou), stă scris pe f. de titlu, sus). Ultima filă (signată Dd2) conține pe verso un ex-libris ștampilă rotund, culoare violet, cu textul în limba franceză: “Bibl(iothèque) D D A Slatineano”; inițiala s, din josul foii cu gravură și al foii de titlu, aparține, cu siguranță, aceluiași fost proprietar. Cotorul cărții prezintă un supralibros din 3 inițiale – B D W (cu caractere aurite).
Legătura exemplarului este în piele brună, uzată dar păstrată integral. Cotorul cu 6 nervuri profilate este ornamentat cu motive în presaj aurit (brâuri din segmente liniare subțiri și frunze ascuțite), în stare bună, în ciuda uzurii învelitorii; între nervuri sunt filete romboidale constând în mănunchiuri de semipalmete și evantaie. Între nervurile superioare, o secvență neclară și supralibrosul menționat (apoi titlul cărții, De officiis). Capitalband alb cu albastru. S-au păstrat bine și foile de gardă cu filigran, de la sfârșitul volumului (un scut alungit etalând 2 săbii încrucișate; este timbrat de o coroană și flancat de ramuri de laur), precum și forzațurile duble, ornamentale (marmorate, în policromie).