Octavian Goga, Cântece fără țară, 1916 + scrisoare + două cărți poștale
Octavian Goga, Cântece fără țară, 1916 + scrisoare + două cărți poștale
Octavian Goga, Cântece fără țară, ediția I, București, Editura C. Sfetea, 1916, 154 p. Legătură de epocă integral din piele. în interior regăsim coperta originală.
Volumul poartă numelei nepoatei lui Octavian, Pica Bucșan, fiica surorii Claudia.
Scrisoare expediată de Octavian Goga cumnatului său, Constantin Bucșan, în care îi relatează ultimele evenimente din vacanță. Acesta, împreună cu soția Veturia, se află la Vichy, urmând ca zilele următoare să viziteze Veneția. Goga îi mărturisește că viața în străinătate este foarte relaxantă, nu atât de stresantă precum este în țară, că nu este atât de costisitoare și că sunt numeroase evenimente culturale. În călătoriile sale, poetul s-a întâlnit cu doi ardeleni din Arad și cu Vintilă Brătianu, cel din urmă povestindu-i despre ultimele evenimente politice din țară. La final întreabă de mama și de sora sa, spunându-i că i-a cumpărat o jachetă frumoasă și câteva lucruri care îi vor face plăcere. Acesta speră că se vor întâlni la Rășinari în perioada 10-15 septembrie. Scrisoarea este redactată olograf, cu cerneală neagră, pe patru pagini, fiind expediată la data de 10 august. La final se semnează Tavi.
Două cărți poștale expediate de Octavian Goga, care se semnează Tavi, surorii și mamei sale, Aurelia Goga. Claudiei, surorii sale, îi descrie minunatul loc unde a ajuns, Ravella, iar mamei sale îi spune că a ajuns cu bine și că trebuie să-i trimită lui Vid 9 lei.