Ode to Roumania by H. M. Queen Marie of Roumania, 1923, exemplar numerotat, cu semnătura reginei Maria - Piesă rară
Ode to Roumania by H. M. Queen Marie of Roumania, 1923, exemplar numerotat, cu semnătura reginei Maria - Piesă rară
Queen Marie of Roumania, Ode to Roumania, Paris, 1923. 30 f., 58 heliogravuri și o cromolitografie.
Volumul poartă le început semnătura olografă a reginei Maria a României
Volumul a fost editat și tipărit la Paris sub direcția Mariei Ionescu. În cadrul volumului au publicat texte regina Maria a României, Take Ionescu, Nicolae Iorga și Maria Ionescu.
Volumul face parte din seria „The Royal Edition” tipărit pe hârtie de înaltă calitate într-o serie de 50 de exemplare în engleză, special realizate pentru America, fiecare dintre acestea purtând autograful reginei Maria a României. Exemplarul de față poartă numărul 30.
Volumul este îmbrăcat în catifea albastră, fiind decorat cu aplicații metalice traforate. În centrul copertei principale întâlnim o plachetă metalică inscripționată La Romanies, surmontată de două lebede și susținută de tenant sub forma unui grifon, în jurul cărora se desfășoară un vrej meandric, toate aceste motive fiind încadrate de un chenar octogonal, decorat cu fleur de lis. Tot pe copertă au fost aplicați colțarii metalici traforați, în centrul cărora a fost reprezentată stema mijlocie a Regatului României încadrată de motive fitomorfe, iar în parte superioară a fost aplicat un brâu de fleur de lis identic cu cel al plachetei centrale. Coperta finală păstrează aceeași dispunere a decorațiunilor metalice. În centru regăsim Stema cea mare a Regatului României cu cei doi lei tenanți care susțin scutul surmontat de coroana de oțel a României sub care a fost aplicată medalia Ordinului Carol I alături de deviza țării NIHIL SINE DEO. În interiorul scutului a fost reprezentată acvila cruciată, cu sceptrul și spada între gheare, care poartă pe piept scutul scarletat de stemele Țării Românești, a Moldovei, Ardealului, Dobrogei, Banatului și Olteniei peste care se află cea a Casei de Hohenzollern. Întreg ansamblul este dispus pe un pavilion de purpură căptușit cu hermină, în vârful căruia este prinsă coroana de aur. Pe cotor au fost aplicate patru plăci metalice, la extremități două plachete traforate și decorate cu motive fitomorfe, iar în centrul celor două au fost aplicate două plache inscripționate cu titlul și anul apariției lucrării, respectiv La Roumanie și MCMXXII.
Elementele de orfevrărie au fost realizate de M. Vaugeois, semnătura acestuia poate fi citită în interiorul ferecăturilor. De asemnea, lucrarea conține un semn de carte sub forma unui șnur de care este prins cu cifrul reginei Maria, din metal. Tranșa superioară a volumului este aurită.