Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Richard van Sickle, contract încheiat cu Anglo-Moreni Oil Syndicate Limited, 1911

LOT : 140

Richard van Sickle, contract încheiat cu Anglo-Moreni Oil Syndicate Limited, 1911

Preţ de pornire 100,00 €
LicitatieLicitația România la porțile civilizației 3
Valoare estimativă300 - 600 €
Dimensiuni34,7 x 22 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 58
Detalii

Contract încheiat între inginerul și inventatorul Richard van Sickle din Câmpina și compania Anglo-Moreni Oil Syndicate Limited privind obținerea de investiții profitabile în câmpul petrolier Moreni. Documentul este redactat olograf, bilingv, atât în franceză, cât și în engleză în coloane adiacente și se întinde pe opt pagini cu antetul notariatului John Venn & Sons din Londra și filigranul lui W. King de Alton Mill în Hampshire. Acestea poartă semnătura și ștampila Consulatului General al României, ștampila embosată a companiei și semnăturile originale ale directorilor acesteia. 

Documentul reprezintă o atestare documentară a activității britanice petroliere în România la începutul secolului al XX-lea. În anul 1910, la aproximativ 100 km la nord-vest de București, era descoperit un bogat zăcământ de petrol, astfel că, interesul investitorilor străini creștea pentru resursele monarhiei balcanice. 

Întrucât Câmpina era un centru petrolier bogat, compania Anglo-Moreni Oil Syndicate Limited îl împuternicea pe inginerul local Richard van Sickle să preia o parte din responsabilitățile companiei, devenind reprezentantul general al acesteia. 

De menționat este faptul că la câteva luni de la semnarea acestor contracte, inginerul van Sickle a aplicat pentru a obține o patentă pentru un proces de foraj pentru sonde adânci, care i-a fost acceptată în anul 1913. 

Povestea pe care documentul o aduce la suprafață este deosebit de interesantă în contextul epocii întrucât în a doua parte a secolului al XIX-lea, România devenea prima țară din lume care avea producția de petrol oficial înregistrată în statisticile internaționale, timp în care Bucureștiul era primul oraș din lume iluminat cu kerosen, începând cu 1 aprilie 1857. Deja în 1900, România devenea prima țară din lume care exporta benzină.