Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Societatea Academică Junimea, Cernăuți, 1890, Teodor V. Stefanelli + manuscris

LOT : 033

Societatea Academică Junimea, Cernăuți, 1890, Teodor V. Stefanelli + manuscris

Preţ de pornire 150,00 €
LicitatieLicitația Literatura românească - Între autor și operă
Valoare estimativă250 - 450 €
Dimensiuni29 x 23 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu300 €

Brand: Licitatia 49
Detalii

Document care atestă primirea ca membru al Societății Academice Junimea a bunului prieten al lui Eminescu, Theodor Stefanelli, semnată de către Președintele Petru Ionescu, datată 9 noiembrie 1890 cu numărul 10.

Manuscris pe două file semnat olograf Th. Stefanelli.

Afiliată Universității din Cernăuți, Junimea a fost înființată la 7 decembrie 1878. Ea a dus mai departe idealurile patriotice proclamate de Arboroasa, pe care autoritățile o desființaseră în luna noiembrie a anului precedent. Aproape toți membrii societății desființate s-au alăturat Junimii. Conducerea inițială i-a inclus pe Dimitrie Onciul, ca președinte, și pe Ciprian Porumbescu, ca secretar. Membrii purtau în mod obișnuit o panglică în culorile tricolorului românesc. Ei înălțau steagul la ocazii festive, precum și un însemn cu inscripția Vivat, crescat, floreat Junimea.

O adunare festivă a avut loc în ianuarie 1879, după care Junimea și-a început activitățile, care erau de natură culturală și patriotică, cu o atenție deosebită acordată istoriei culturale a românilor din Bucovina. Pe la sfârșitul anului 1880, societatea avea 39 de membri plini și 49 de susținători și se concentra pe purificarea limbii române pentru anul academic 1880-1881. Printre cei care i-au vizitat pe membri s-au numărat și Gheorghe Siob, Titu Maiorescu și Agatha Bârsescu.