Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Vasile Alecsandri, Poesii populare, piesă rară, cu dedicație

LOT : 017

Vasile Alecsandri, Poesii populare, piesă rară, cu dedicație

Preţ de pornire 500,00 €
LicitatieLicitația Capodopere Literare
Valoare estimativă750 - 1500 €
Dimensiuni22 x 16 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu1500 €

Detalii

Vasile Alecsandri, Poesii populare ale românilor, București, Tipografia Lucrătorilor Asociați, 1866, 416 p., cu un portret litografic al autorului pe contrapagina filei de gardă.

Poetul Vasile Alecsandri (1821-1890) era descendentul unei vechi familii boierești din ținutul Romanului unde familia deținea un conac, la Mircești, devenit reședința autorului despre care a vorbit deseori în creațiile sale. S-a școlit la Paris și a participat alături de alți congeneri la revoluția de la 1848, pentru ca apoi să devină un fervent susținător al Unirii Principatelor. Personaj complex, Alecsandri a fost un colaborator apropiat al doamnei Principatelor Unite Elena Cuza, pentru ca apoi să o sprijine pe regina Elisabeta în eforturile sale de a înțelege literatura populară a românilor. El a deținut pe termen lung și importante funcții diplomatice, precum aceea de ministru plenipotențiar al României la Paris. Talentul său literar era recompensat de către Societatea literară franceză Felibri cu marele premiu acordat pentru poezia ″Cântecul gintei latine″. Membru al Academiei Române, Vasile Alecsandri este considerat unul dintre principalii întemeietori ai literaturii române moderne.

Lucrarea de față era editată cu sprijinul financiar al Azilului Elena Doamna, condus de soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, instituție de ocrotire a orfanilor creată de Elena Cuza și preluată sub patronaj după 1866 de către regina Elisabeta.

Exemplarul cuprinde o dedicație olografă a autorului către Costache Negri, bunul său prieten, la rândul lui colaborator fidel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, scrisă cu ocazia unei vizite a lui Negri la conacul de la Mircești.

Ediția este splendid decorată pe fiecare pagină cu motive vegetale stilizate. Exemplarul are o legătură contemporană din piele.