Vasile Alecsandri, Protestație în numele Moldovei, al omenirii și al lui Dumnezeu, 1848, piesă rară
Vasile Alecsandri, Protestație în numele Moldovei, al omenirii și al lui Dumnezeu, 1848, piesă rară
Vasile Alecsandri, Protestație în numele Moldovei, al omenirii și al lui Dumnezeu, 1848, manifest revoluționar, piesă rară.
Vasile Alecsandri (1818/1821-1890), personalitatea marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea, a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România.
În 1848, la Iași, Vasile Alecsandri s-a dedicat cu entuziasm revoluției, iar după lichidarea mișcării s-a refugiat în Bucovina, apoi la Brașov, colaborând la redactarea programului politic și democratic Prințipiile noastre pentru reforma patriei, propovăduind libertatea, egalitatea, frățietatea.
Amplu și intransigent ni se înfățișează peste timp manifestul lui Vasile Alecsandri redactat și tipărit, în luna mai 1848, la Iași, intitulat: Protestație în numele Moldovei, al omenirii și al lui Dumnezeu, prin intermediul căruia, în postura de autentic revoluționar, demască rânduiala Domniei Moldovei, îndemnând poporul să se ridice în lupta pentru reformarea patriei: „Fraților români din toată România! Vă chem să fiți martori la nelegiuirile guvernului prințului Moldovei, Mihail Sturdza, care de patrusprezece ani s-a arătat prin toate faptele sale dușmanului cel mai aprig al nației noastre! Veniți cu toți să protestăm în fața lumii împotriva sistemului barbar și corumpător ce a întrebuințat până acum acest domnitor portnit de patimi spre a ținea Moldova în lanțuri și în întunecime! Veniți cu toți să protestăm în numele Patriei, al Omenirii și al lui Dumnezeu, împotriva tiraniei machiavelice a acestui om, care nu respectă nici Patrie, nici Omenire, nici Dumnezeu!”
Tipăritura, întrunind 20 de pagini, este de format mic, are o copertă broșată, dintr-o coală de culoare galbenă, ornată cu un chenar de compoziție tipografică ce încadrează titlul scrierii, imprimat cu cerneală neagră: Protestație în numele Moldovei, a omenirii și a lui Dumnezeu. Textul Manifestului politic național este tipărit pe o coloană, în limba română cu slove predominant chirilice, alfabetul fiind e tranziție. Mai multe note, semnalate cu asterisc, plasate la baza paginii, aduc o serie de întregiri la textul de bază. Numele autorului este menționat la p. 20 astfel: „Vasili Alecsandri, Mădular a comitetului ales de obștie pentru redacția cererilor sale”. Tot la sfârșit, pe pagina 20, tipăritura a fost datată „Maiu-1848”. Locul tipăririi sau a apariției nu a fost menționat; în marea majoritate a biografiilor și lucrărilor istorice ca loc de imprimare și apariție este indicat orașul Iași.
Tipăritura are o valoare documentară de excepție și este extrem de rară.
Referințe bibliografice:
Bibliografia Românească Modernă. I, București, 1984, p. 54, nr. 916.
Cornelia Bodea, 1848 la români. O istorie în date și mărturii, vol. I, București, 1982.
- D. Iscru, Revoluția română din 1848-1849, București, 1988.