Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

A. D. Xenopol, Domnia lui Cuza-Vodă, două volume

LOT : 113

A. D. Xenopol, Domnia lui Cuza-Vodă, două volume

Preţ de pornire 200,00 €
LicitatieRomânia între Principate și Regat partea 1
Valoare estimativă300 - 600 €
Dimensiuni22,6 x 16,2 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu300 €

Brand: Licitatia 43
Detalii

A. D. Xenopol, Domnia lui Cuza-Vodă, Iași, Tipografia Editura „Dacia” P. Iliescu & D. Grossu, 1903, 2 volume

Volumul I, 472 p. Cu o heliogravură a portretului lui Alexandru Ioan Cuza.

Volumul II, 528 p. Cu o heliogravură a portretului lui Mihail Kogălniceanu.

Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 şi domn al Ţării Româneşti pe 24 ianuarie 1859. De numele lui se leagă înfăptuirea Unirii celor două principate româneşti. În scurta sa domnie, Cuza a militat pentru recunoaşterea Unirii de către puterea suzerană şi puterile garante, pentru înfăptuirea unităţii constituţionale şi administrative, lucru realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar cu numele de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, capitala fiind stabilită la Bucureşti.

Alexandru D. Xenopol a scris această lucrare pe baza unei foarte serioase documentări. El a consultat arhiva Cuza păstrată la Biblioteca Academiei Române, precum și numeroase alte fonduri documentare.

„… Cuza a domnit numai 7 ani, scurt răstimp din viaţa omenească şi când a fost ales era în vârstă de 39 de ani, deci om format, în care se cristalizaseră însuşirile cele mai de seamă ale caracterului său. Acest om închegat de fire din tainele eredităţii, era să urce pe tronul ţărilor române în momentul cel mai critic al vieţii lor, atunci când tratatul de la Paris, scoţându-le de sub jugul turcilor şi al ruşilor sub care stătuse până atunci încujbate, le chema la viaţă nouă, atribuindu-le un rol în mersul politic al lumii…”. 

Legătură originală de editură, cu cotor din piele.