Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

B. P. Hasdeu, Istorie critică a românilor, două volume, 1875

LOT : 079

B. P. Hasdeu, Istorie critică a românilor, două volume, 1875

Preţ de pornire 200,00 €
LicitatieLicitația Decoratii, Carti și Documente Partea 1
Valoare estimativă300 - 600 €
Dimensiuni28 x 23 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu350 €

Brand: Licitatia 47
Detalii
  1. P. Hasdeu, Istoria critică a românilor. Pământul Țării Românești, 1875, două volume colligate, cu dedicația autorului.

Volumul I. Întinderea teritorială. Nomenclatura. Acțiunea naturii, București, Imprimeria Statului. XII, 311 p. 

Volumul II. Reacția omului contra naturii. Originile urbane. Sinteză, București, Tipografia Antoniu Mănescu. III, 76 p. 

Cea mai mare parte a activităţii autorului a fost consacrată istoriei şi filologiei. Ca istoric s-a remarcat, mai ales, prin Istoria critică a românilor (1873-1875), rămasă însă neterminată, bine primită în epocă, mai ales că demontează afirmaţiile contestatarilor autohtoniei românilor la nord de Dunăre, lucrare pentru care a fost premiat. În Istoria critică a românilor, Haşdeu și-a propus studierea secolului al XIV-lea, secolul în care au fost întemeiate statele feudale româ­neşti la nord de Dunăre. Din păcate, au apărut doar primul volum şi un fascicol din cel de-al doilea.

Marele enciclopedist a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile. În ciuda criticilor, foarte dure uneori, asupra metodelor sale de lucru, Haşdeu rămâne un mare om de cultură, un neobosit cercetător şi un pionier al mai multor domenii ale filologiei şi istoriei României. Geniu plurivalent, cu orizonturi enciclopedice, Haşdeu reuneşte în ecuaţia personalităţii un romantic cu ambiţii prometeene, un savant format la şcoala pozitivismului, un zeflemist dispus să ia totul în răspăr şi un vizionar.

Legătură contemporană integral din piele.