Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Ciro Spontone, Historia dela Transilvania, 1638

LOT : 007

Ciro Spontone, Historia dela Transilvania, 1638

Preţ de pornire 1.000,00 €
LicitatieLicitația Artă sacră și carte veche
Valoare estimativă1500 - 3000 €
Dimensiuni21,8 x 16,5 cm
Starea de conservareBună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 46
Detalii

Ciro Spontone, Historia dela Transilvania, Veneția, 1638.

Cartea lui Ciro Spontone este completă, având 16 file + 351 pagini. Legătura cărții este din tăblii de carton învelite în piele de culoare maro, marmorată. Pe cotor se află imprimate ornamente de compoziție tipografică și succesiuni de vrejuri aurite. Din punct de vedere artistic, atrage atenția ținuta grafică îngrijită; frontispiciile, inițialele ornate și vignetele, dar mai ales gravura paginii de titlu. Exemplar original, prezintă gravuri și decorații însemnate.

Ciro Spontone, scriitor și poet italian, originar din Bologna. În timpul vieții a îndeplinit funcția de secretar al guvernatorului din Ancona, C. Boncompagni, a lui L. Bentivoglio din Castelo, al ducelui de Nemours din Torino, al marchizului Marco Pio de Sassuolo și a marchizului de Castiglione, Rodolfo Gonzaga. În răstimpul cât s-a aflat în serviciul lui Gonzaga a scris cartea despre războiul din Transilvania. O perioadă scurtă de timp a fost guvernator în Rovigo, iar între 1600 și 1610 secretar al Senatului din Bologna. A scris, printre altele, poema Nero (1588), Hercule difensore d,Homero (1595), Dodici libri del governo di Stato (Verona, 1599), La corona del principe (Verona,1590), Il Bottrigaro (Verona, 1589) e Hercole difensore di Homero (Verona, 1595), un comentariu asupra poeziei lui Tasso (Verona, 1587), și Attioni de’ re dell’Ungheria (Bologna, 1602), celebra Metoposcopia, și Historia della Transilvania (Venezia, 1638). 

Cartea Historia della Transilvania este de un real interes pentru istoria românilor și a lui Mihai Viteazul. De fapt, ca secretar al generalului austriac Basta, a redactat memoriile acestuia, sub titlul anunțat, pe care a tipărit-o în anul 1638, la Veneția, în imprimeria lui Giacomo Sarzina. Din punct de vedere istoric, memorialul militar oferă o frescă impresionantă asupra realităților sociale-conomice, politice și militare din spațiul carpato-dunărean din epoca lui Mihai Viteazul.