Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Școala Fiilor de Militari, promoția 33, album fotografic + două meniuri, unul cu semnătura regelui Carol al II-lea

LOT : 144

Școala Fiilor de Militari, promoția 33, album fotografic + două meniuri, unul cu semnătura regelui Carol al II-lea

Preţ de pornire 300,00 €
LicitatieRomânia între Principate și Regat partea 2
Valoare estimativă450 - 900 €
Dimensiuni25 x 35; 22,2 x 16 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu300 €

Brand: Licitatia 44
Detalii

Albumul fotografic realizat cu ocazia celebrării a 30 de ani de la începerea studiilor în cadrul Școlii Fiilor de Militari, Iași, a promoției din 1902. În cadrul acestui album sunt surprinse mai multe momente importante, precum poze de grup realizate în 1902 cu toți elevii din promoția 33 a școlii, aniversarea de 30 de ani organizată la Sinaia, ospățul camaraderesc la stâna regală, raidul simbolic cu avioanele pentru vizitarea liceelor militare ale Moldovei Întregite, plecarea din Băneasa și aterizarea la Chișinău, vizita în Iași și masă la Liceul Militar „Regele Ferdinand I” și, ultima fotografie a albumului care înfățișează masa de despărțire din Otopeni. 

Unul dintre elevii importanți ai promoției 33 a Școlii Fiilor de Militari, Iași este regele Carol al II-lea. De altfel, pe prima filă a albumului se păstrează o fotografie de epocă în care este înfățișat principele moștenitor Carol al II-lea, îmbrăcat în uniformă militară de elev. Regele Carol al II-lea a participat la celebrarea a 30 de ani de la începerea școlii, fiind înfățișat în șase dintre fotografii alături de elevii promoției 33  cu foștii lor comandanți. Într-una dintre fotografii este surprinsă primirea regelui Carol al II-lea, urmată de raportul generalului de divizie în retragere, Alexandrescu Basil, fostul comandant al Școlii Fiilor de Militari, Iași, 1902. În altă fotografie, colonelul Tataru, șeful promoției, înmânează inelul regelui Carol al II-lea. 

Cu ocazia celebrării a 30 de ani de la începerea școlii, s-au organizat două cine, una la Sinaia și una la Otopeni, cine la care se păstrează în acest album și meniurile și fotografiile. 

Regele Carol al II-lea a participat la ospățul camaraderesc la Stâna Regală, în sala Cercului „Celor 15 skiori”, organizat la data de 29 august. Pe meniul ilustrat cu o fotografie a principelui Carol al II-lea în vârstă de 9 ani, o fotografie a localului în care s-a desfășurat cina și cu stema promoției 33 apar semnăturile olografe ale celor 19 participanți, precum cea a regelui Carol al II-lea, a colonelului St. Stoica, a colonelului Ionescu, a generalului Nerone Popescu etc.

Evenimentul s-a încheiat cu o masă de despărțire ce a avut loc la cazarma Regimentului 2 Pionieri, în Otopeni, la data de 1 septembrie 1932, la care au participat o parte dintre camarazii promoției 33 cu familiile și foștii lor comandanți. Pe meniu se păstrează semnăturile olografe ale participanților, colonel Tătaru, colonel Grigorescu, colonel Petrescu, colonel Nicolau, colonel Stoica. 

Albumul a aparținut colonelului Nerone Popescu, acesta fiind înfățișat și lângă un avion din flota „LARES” Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat.  

Albumul este alcătuit din 17 planșe pe care sunt lipite fotografiile descrise în partea inferioară cu cerneală neagră. Cele 17 fotografii se păstrează într-un album cu copertă albastră, ce are în partea dreaptă sus stema Promoției 33, constituită din patru simboluri, precum cifrul regelui Carol al II-lea, inițialele Școlii, o pană de caschetă și anii 1902-1932. Aceeași siglă este reluată și pe cele două meniuri.