Codacele și Icoasele Sfinților Dumnezeiești Părinți Ioachim şi Ana colligat cu Închinarea Patimilor Domnului Nostru Iisus Hristos, manuscris religios, sec. XIX
Codacele și Icoasele Sfinților Dumnezeiești Părinți Ioachim şi Ana colligat cu Închinarea Patimilor Domnului Nostru Iisus Hristos, manuscris religios, sec. XIX
Manuscris religios în limba română, secol XIX, de 24 x 16 cm., scris cu chirilice pe hârtie velină, cu tuș negru și roșu. 44 f. din care 5 f. albe; 15-17 rânduri pe pagina completă. Foile sunt nepaginate. Pagina în chenar dublu-liniar trasat alternativ, cu creionul albastru și roșu. Titluri caligrafiate cu tuș roșu și negru, roșu și verde, inițiale caligrafiate, alternativ, cu aceste culori, câteva înflorate; titlurile de interior și mențiunile tipiconale, cu tuș roșu. Conține două părți: prima parte se compune din: "Condacele și icoasele sfi(n)ților dumnezeești părinți Ioachim și Anna", pe f. 1r-16v, "Paraclisul sfintei și dreptei Anna", f. 17r-31r. După cele 5 foi albe, urmează partea a doua, scrisă de alt copist, după caracterele mai rotunjite și mai scunde, pe secvența f. 1r-10v, ultimele 3 foi ale acestei părți fiind scrise de aceeași mână ca la început. Titlul rugăciunilor părții a II-a, a manuscrisului, "Închinarea, patimilor D(o)mnului nostru I(i)s(us) H(risto)s" este caligrafiat stângaci, comparativ cu ductul sigur și regulat, ușor înclinat spre stânga, al principalului copist, care ține să imite cât mai bine caracterele de tipar. Titlul este scris și cu o nuanță mai închisă, de chinovar. Până la f. 4, chenarul paginilor este trasat cu creion simplu, apoi cu creion albastru, doar lateral, cu o singură linie fermă. La f. 11v, două rânduri tăiate și pete de tuș. Ultima filă a manuscrisului este albă pe verso.
Starea de conservare a manuscrisului este bună, în pofida suportului ușor îngălbenit, a patinei vulgare și a migrării cernelurilor în urma manipulării neglijentre; câteva pete de ceară, iar pe primele 10 foi ale manuscrisului, lateral, sunt pete de grăsime. Se constată slăbirea cusăturilor și desprinderea în mare a primei file a părții a doua.
Pe prima foaie sus, un ex libris manuscris, cu creionul: "Proprietar ms. Pr(eot) C. Ghinescu Hamza". Deasupra numelui, data "1909 oct. 27".
Semilegătură în pergamoid roșu închis și piele maro (pe cotor și la colțurile coperților); pergamoid verde în centrul primei coperți, de forma unei frunze cu conturul presărat cu fleuroane, pe care este imprimat cu chirilice: ''Xenia Filipescu 1804". Este vorba de un vechi supralibros, cu mențiunea numelui copistului însoțit de data la care a terminat de scris (opusculul s-a aflat, o vreme, în posesia sa). Deasupra și dedesubtul ornamentului inscripționat, sunt alte ornamente presate în învelitoare - sus, două flori de trandafir unite la capetele tijelor, dispuse vertical; jos, patru astfel de motive florale aranjate în cruce. Cotorul are 4 nervuri aparente, marcate prin segmente, cu aceleași tulpini înflorite între nervuri. Învelitoarea cotorului este deteriorată, desprinsă de pe capul superior, absentă de pe cel inferior. Pergamoidul este uzat, atacat de cari, fisurat pe colțuri, cu pete de apă și lipsuri pe ornamentul foliaceu.Coperta din spate are și zgârieturi și stropi de tuș. Ligaturile sunt slăbite. La început, forzaț dublu cu foaia mobilă pătată și aproape desprinsă, cu câteva socoteli pe recto. Foaia corespunzătoare a forzațului posterior lipsește.