Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Constantin Noica, corespondență de la Wendy Muston, 1964 - 1984

LOT : 010

Constantin Noica, corespondență de la Wendy Muston, 1964 - 1984

Preţ de pornire 1.500,00 €
LicitatieLicitatia Eliade, Cioran, Noica - Exercitiu de admiratie
Valoare estimativă2000 - 4500 €
Dimensiuni25 x 20,5; 9 x 14; 20 x 13; 20 x 16,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 22
Detalii

Constantin Noica, corespondența de la Wendy Muston, prima sa soție, din perioada 1964 - 1984. Lotul are în componență 39 de scrisori, 7 cărți poștale, o felicitare și o fotografie originală a filosofului pe versoul căreia se află însemnarea „De la Wendy pentru Dinu”. Textele sunt redactate recto-verso pe diferite tipuri de hârtie și cu diverse instrumente de scris. Wendy redacta unele scrisori de-a lungul a mai multor zile, astfel că în cadrul aceleiași scrisori apar utilizări ale diferitelor tipuri de instrumente de scris, creion, cariocă, pix, există chiar și fragmente dactilografiate. Numeroase scrisori trimise în perioada 1980-1984 poartă însemnări și fragmente redactate de alți membri ai familiei.

De-a lungul corespondenței este vizibil un ton afectiv, prietenesc, plin de căldură. Wendy îi povestește despre prietenii pe care îi întâlnește, despre casă, detalii despre studiile copiilor, despre activitățile acestora și îi mulțumește pentru informațiile pe care Dinu i le oferă de acasă. De-a lungul primilor doi ani de corespondență, Wendy este adesea îngrijorată de starea de sănătate a prietenului său, care tocmai fusese eliberat din temnița comunistă. Prima scrisoare, datată 18 August 1964, poartă o însemnare olografă în creion a filosofului: „Prima scrisoare după...”. Noica a evidențiat data la care a fost expediată scrisoarea. Însemnarea marchează încheierea detenției de la Jilava, la care fusese condamnat în 1958. Deseori, scrisorile din partea lui Dinu sunt însoțite de fotografii, iar Wendy îi mulțumește, cerându-i numeroase altele, mai recente. Dinu se conformează frecvent, iar prietena sa asemenea: atașează scrisorilor și numeroase fotografii, cărți sau publicații și articole care erau de interes pentru Dinu. Important de menționat este și faptul că, de-a lungul corespondenței, cei doi păstrează sentimentul constant de dor, își planifică vizite, se invită reciproc la diferite evenimente, își cer fotografii, se suțin și își oferă sfaturi. Primele trei scrisori din 1964 sunt redactate în limba română, ulterior, Constantin Noica dorindu-și să își exerseze engleza, îi cere lui Wendy nu doar să îi scrie în engleză, ci și să îl corecteze atunci când face greșeli. Wendy s-a conformat, deși în cadrul familie se vorbea în limba română, chiar dacă trăiau în Londra, iar următorii doi ani de corespondențe sunt încărcați de corecturile și explicațiile lui Wendy. Fiecare scrisoare se deschide cu formula „Dragă Dinule” și se încheie fie cu formula - „Te îmbrățișez cu drag și dor, Wendy”, fie simplu - „Love, Wendy”.

Constantin Noica și Wendy Muston s-au cunoscut în copilărie și au rămas prieteni, urmând să se reîntâlnească în Sinaia, în perioada 1931-1932, când Dinu își efectua stagiul militar; cei doi s-au căsătorit în 1933. Cuplul împărțea pasiunea pentru muzică, alături de alte hobby-uri comune, printre care și traducerea de romane. La momentul instaurării regimului comunist, Dinu recunoscuse pericolul, știa că era doar o chestiune de timp până să intre în vizorul autorităților, astfel cuplul consimte divorțul, Wendy urmând să plece din țară, în 1955, alături de cei doi copii ai lor, Alexandra și Răzvan, care aveau 11 ani, respectiv 13 ani la momentul plecării. Trei ani mai târziu, în 1958, Dinu era arestat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică, plus confiscarea întregii averi. Din cei 25 de ani, a executat doar 6, la Jilava, fiind eliberat în 1964, odată cu amnistia tuturor deținuților politici. Cu toate acestea, vizitele în Anglia nu i-au fost permise până în 1972; vizitei din 1972 i-au fost urmate doar alte două, una în 1977 și o alta în 1983.