Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Costache Sion, Literatura dramatică, manuscris, 1838

LOT : 013

Costache Sion, Literatura dramatică, manuscris, 1838

Preţ de pornire 300,00 €
LicitatieClasic și contemporan în literatura românească
Valoare estimativă450 - 900 €
Dimensiuni21,3 x 17,7 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu350 €

Brand: Licitatia 40
Detalii

Manuscrisul operei Literatura dramatică scrisă de Costache Sion. Textul manuscris alăturat este unicat, datează din 1838, a fost scris în laşi, foarte probabil pe seama studenților Academiei Mihăilene. Tomul are 214 pagini şi conţine două traduceri de texte literare dramatice, scrise cu cerneală neagră, cu slove chirilice cursive. Primul este Minegnii sau Frații gemeni (p. 1-115), iar al doilea este Elisabeta sau familia surghiunită în Siberia

Pe pagina de titlu a semnat cu cerneala violet cu inițialele numelui, părintele său, Antohi Sion. Pe a doua filă, cărturarul s-a semnat şi a notat data începerii traducerii :18 septembrie 1838, iar pe f. 115 data încheierii traducerii: 20 septembrie 1938.

După ce s-a aflat timp de mai multe decenii în păstrarea familiei Sion din Iaşi, în perioada interbelică acest manuscris a ajuns, adus de renumitul cărturar bibliofil Gheorghe Sion, în Transilvania, peregrinând prin mai multe colecții particulare.

Pe prima coperta, în interior, se afla un ex libris-etichetă al lui Gheorghe Sion și o carte de vizită a scriitorului (şi dramaturgului) Octavian Goga, din vremea când a fost Ministru de Stat. 

Manuscrisul, bine păstrat, prevăzut cu o legătură elegantă, integral din piele, se alătură celor mai vechi texte dramatice în limba română.

Obârșia renumitei familii de boieri Sion din Moldova se trage din vremea feudală, cunoscând o dezvoltare deosebită în decursul veacurilor XVIII şi XIX, când un număr important din membrii ei s-au afirmat atât în dregătoriile țării, cât şi pe plan spiritual, cărturăresc. În epoca Luminilor, un membru important al acestei familii a fost spătarul Antohi Sion, frate cu Constantin Sion, autorul vestitei lucrări Arhondologia Moldovei. Antohi Sion a avut 7 copii, unul din ei fiind slugerul Costachi Sion, două din ziarele ce apăreau la Braşov considerându-l „un protector al literaturii naționale”. A trăit în prima jumătate a sec. XIX, încetand din viaţă în timpul epidemiei de holera din 1848. Au rămas de la Costachi Sion mai multe manuscrise, ce conțin stihuri și narațiuni ori traduceri.