Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Dimitrie Leonida, primire în audiență, 1915 + Paul Leonida, livret militar, 1959

LOT : 469

Dimitrie Leonida, primire în audiență, 1915 + Paul Leonida, livret militar, 1959

Preţ de pornire 150,00 €
LicitatieIstoria Romanilor - Imagini Cărți și Documente - Partea 3
Valoare estimativă250 - 450 €
Dimensiuni11 x 16; 11 x 16,5; 11 x 8 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 35
Detalii

Bilet trimis de regina Maria a României către inginerul Dimitrie Leonida prin care acceptă audiența celui din urmă. Întâlnirea va fi avut loc la Palatul Cotroceni în 14 decembrie 1915. Biletul a fost redactat de către doamna de onoare a reginei, Simona Lahovary; se păstrează alături de plicul original în care a fost expediat.

Livret militar emis în 1959 ce a aparținut generalului de divizie Paul Leonida, fratele inginerului Dimitrie Leonida. În cadrul livretului se păstrează fotografia generalului, alături de semnătura sa olografă. Tot în el sunt consemnate decorațiile primite, precum și mutațiile din timpul serviciului sau acțiunile din timpul războiului.

Dimitrie și Paul sunt doi dintre cei 11 copii ai cuplului Anastase și Matilda Leonida. Toți copiii au fost școliți în localitatea natală, la Galați, urmând ca mai apoi să se dedice studiului, ocupând diverse funcții și întreprinzând diverse activități care au ajutat la ralierea României la valorile europene. Paul a călcat pe urmele tatălui, devenind militar, în timp ce Dimitrie s-a îndreptat spre o carieră tehnică, fiind și fondatorul Muzeului Tehnic. Cariera tehnică a fost urmată și de una dintre surorile lor, Elisa, care a devenit prima femeie inginer licențiată în chimie. Adela, un alt copil al cuplului, a urmat cariera medicală și a ajuns să conducă primul spital oftalmologic din țară. Natalia a devenit o profesoară foarte apreciată, fiind absolventă a universiității Sorbona. Gheorghe a devenit sculptor, a lucrat alături de Paul Landowski, la crearea statuii lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro.