Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Diplomă de membru fondator, Asociațiunea pentru literatura română și cultura poporului român

LOT : 132

Diplomă de membru fondator, Asociațiunea pentru literatura română și cultura poporului român

Preţ de pornire 100,00 €
LicitatieLicitația Între Evul Mediu și Modernitate 1
Valoare estimativă150 - 300 €
Dimensiuni47 x 61 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 51
Detalii

În data de 7 august 1943, în urma ședinței Comitetului Central al Asociațiunii pentru literatura română și cultura poporului român de la Sibiu, profesorul Iulian Dumitru era învestit cu funcția de membru fondator.

Diploma este semnată de vice-președintele Asociațiunii, Dr. Gh. Moga, și de secretarul Asociațiunii, actorul Nicolae Băilă. Diploma a fost imprimată la Tipografia „ASTRA”, din Sibiu și e bogat decorată în stil neoclasic cu figuri alegorice.

Asociațiunea Transilvană pentru literatura română și cultura poporului român, cunoscută în special după numele abreviat ASTRA, a fost prima instituție culturală a românilor din Transilvania, fiind înființată în 1861. Constituită după modelul societăților academice ale perioadei, aceasta a avut un rol foarte important în răspândirea culturii în rândul populației. Elevii și meseriașii săraci erau sprijiniți prin acordarea de burse, iar în cadrul asociației erau editate, publicate și premiate lucrări științifice și literare. Unul dintre cele mai importante proiecte editoriale a fost Enciclopedia română, coordonată de Cornel Diaconovici şi publicată între 1898-1904 în trei volume masive.

 În 1943, ASTRA avea un total de 14.662 de membrii, din care 10 membrii onorari și 971 membrii fondatori.

În 1947, ASTRA refuză să fie inclusă în Asociația Română pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică, ARLUS, fiind desființată de către puterea comunistă în 1948.

Diploma vine înrămată într-o ramă contemporană.