Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Edgar Quinet, Românii Principatelor Dunărene, 1856, piesă rară

LOT : 012

Edgar Quinet, Românii Principatelor Dunărene, 1856, piesă rară

Preţ de pornire 200,00 €
LicitatieRomânia între Principate și Regat partea 1
Valoare estimativă300 - 600 €
Dimensiuni20 x 12,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu250 €

Brand: Licitatia 43
Detalii

Edgar Quinet, Românii Principatelor Dunărene, Iași, Tipografia Institutului Albinei, 1856, 58 p., cu o litografie a autorului la începutul textului și cu o harta a Daciei în afara textului.

Lucrarea, tipărită într-un titaj mic pe cheltuiala proprie a pasoptiștilor, era destinată propagandei în favoarea proiectului de unire a Principatelor Moldovei și Țării Românești, în condițiile în care timpul Congresului de Pace de la Paris din 1856 se discutase, la propunerea Franței, posibilitatea unirii românilor. După Congresul de Pace, pașoptiștii s-au mobilizat pentru a arăta Europei că românii doresc unirea, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a-i mobiliza pe românii care trebuiau să voteze în Adunările ad-hoc dacă vor sau nu unirea.

Foarte multe exemplare din această ediție au fost confiscate și distruse de autoritățile din Moldova și Muntenia care, la dorința Imperiului Ortoman, se opuneau unirii.

Edgar Quinet (1803-1875), unul dintre cei mai activi filoromâni de la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost profesorul pașoptiștilor munteni și moldoveni care au studiat la Paris înaintea revoluției de la 1848. S-a recăsătorit cu fiica lui Gheorghe Asachi, Hermiona, ceea ce l-a legat și mai mult de spațiul românesc.