Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Afișul filmului documentar „Eminescu, Veronica, Creangă”, 1914, Piesă rară

LOT : 099

Afișul filmului documentar „Eminescu, Veronica, Creangă”, 1914, Piesă rară

Preţ de pornire 800,00 €
LicitatieLicitația Literatura românească - Între autor și operă
Valoare estimativă1200 - 1400 €
Dimensiuni160 x 120 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 49
Detalii

Afișul filmului documentar „Eminescu. Veronica. Creangă”, realizat de Octav Minar, un cercetător controversat al vieţii lui Mihai Eminescu. Afișul poartă semnătura ilustratorului francez F. Chalicarne.

Pelicula, considerată una dintre cele mai valoroase piese de tezaur, a fost descoperită, în urmă cu câţiva ani, la Arhiva Naţională de Filme, de pasionaţii bibliofili Ion C. Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Documentarul, recuperat şi recondiţionat aproape integral, este creaţia Casei de Filme Pathé Frères din Paris, iar imaginea poartă semnătura lui Victor de Bon, un regizor specializat pe realizarea de filme-reportaj documentare. Filmul a fost realizat în 1914 şi prezenta imagini inedite cu locuri simbolice ale creației eminesciene. În prezent, se mai păstrează 21 de minute din întregul material care a fost cu greu restaurat pentru a putea face vizionarea posibilă. La momentul apariției publice întregul material însemna 1500 metri de rolă de film, ce echivala cu 47 de minute de film. 

Filmul a fost realizat în 1914 şi prezentat pentru prima oară publicului pe 31 ianuarie 1915, la Ateneul Român, sub patronajul Ministrului de Interne V. G. Morțun și cu înaltul sprijin literar și artistic al lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, George Enescu, V. Eftimiu, Octav Minar și alții.