Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Gheorghe Șincai, Elementa Linguae Daco-Romanae, Buda, 1805 - Piesă rară

LOT : 001

Gheorghe Șincai, Elementa Linguae Daco-Romanae, Buda, 1805 - Piesă rară

Preţ de pornire 700,00 €
LicitatieLicitația Literatura românească - Între autor și operă
Valoare estimativă1000 - 2000 €
Dimensiuni18,5 x 11 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu700 €

Brand: Licitatia 49
Detalii

Elementa linguae Daco-Romanae sive Valachicae. Emendata, facilitata et in meliorem ordinem redacta per Georgium Sinkay de Eadem. [Editio secunda]. Budae : Typis Regiae Universitatis Pestanae, [15 iulie] 1805, 110 p. Prima ediția fusese elaborată în colaborare cu Samuil Micu și publicată la Viena, în 1780.

Editorul științific al tratatului este Gheorghe Șincai, ca, de altfel, și în cazul celei dintâi ediții. Șincai a reorganizat materialul, restructurându-l într-o formă mai accesibilă studioșilor, modificând ortografia excesiv de etimologizantă a textului românesc stabilit de Samuil Micu, implicit transcrierea fonetică a vocabulelor și expresiilor, apropiindu-se de standardul ortoepic actual. La 1805, Gheorghe Șincai era corector al cărților rezervate secției ilirice a tipografiei Universității din Pesta (cu începere din 15 mai 1804).

Volumul reprezintă prima lucrare de gramatică tipărită a limbii române și prima cu alfabet latin; rolul și importanța acestei lucrări fiind hotărâtoare pentru constituirea limbii române literare. Lucrarea reflectă orientarea studiului limbilor naționale, înscriindu-se în mișcarea Școlii Ardelene, care prin gramatică își dorea să consolideze ideea originii latine a limbii și poporului român.

Importanța lucrării este incontestabilă dat fiind faptul că era utilă celor care ar putea avea legături comerciale cu românii sau celor care călătoresc în zonele locuite de aceştia. Prefaţa acesteia este semnată de Şincai, fiind, în fapt, o elogiere a prietenului său, Samuil Micu: „însemnate mărturii le-a cules, în parte, prea-învăţatul Samuil Clain...”. 

Legătură de epocă din pergamoid.