Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Ion F. Cantacuzino, reproducerea unei scrisori dintre Auguste Lumière și Gheorghe Marinescu, 1936

LOT : 137

Ion F. Cantacuzino, reproducerea unei scrisori dintre Auguste Lumière și Gheorghe Marinescu, 1936

Preţ de pornire 100,00 €
LicitatieLicitația ”Călătorie în trecutul românesc” - Partea 1
Valoare estimativă150 - 300 €
Dimensiuni19 x 15 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatie 68
Detalii

Reproducerea unei scrisori dintre inventatorul cinematografului Auguste Lumière și neurologul Gheorghe Marinescu, realizată de cineastul Ion Filotti Cantacuzino. Conținutul corespondenței reproduse se referă la venirea lui Gheorghe Marinescu la Paris, la o conferință, cel mai probabil la Facultatea de Medicină, de care Lumière îl asigură cu vorbe calde că este mult așteptată atât de corpul didactic, de studenți, dar și de decanul Roussy, ale cărui prietenoase gânduri sunt transmise: onoarea de a-l primi în casa noastră pe ilustrul cărturar care ești este foarte aproape de inimile noastre. Apropierea dintre cei doi este bineînțeles dată de intersectarea domeniilor de profesare a celor doi maeștrii, Gheorghe Marinescu fiind cel care a realizat primul film documentar în România, pe subiectul medicinei, capodoperă mult apreciată de Auguste. 

Interesul lui Ion Filotti Cantacuzino pentru această scrisoare este dat de ambele poluri ale studiilor sale, acela al cinematografului, pentru care este recunoscut, dar și cel al medicinei. 

Valoarea acestei reproduceri a scrisorii dintre Auguste Lumière și Gheorghe Marinescu nu este dată numai de faptul că este redactată olograf de prințul Cantacuzino, dar și de faptul că arhiva scrisorilor dintre cei doi maeștrii și camera cu care a fost realizat primul film documentar s-au pierdut în epocă.