Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Jurnalele sculptorului Spiridon Georgescu și registru cu recenzii și elogii de la expoziția retrospectivă din iunie-iulie 1963 si fotografie tip carte postala cu una dintre sculpturile artistului

LOT : 147

Jurnalele sculptorului Spiridon Georgescu și registru cu recenzii și elogii de la expoziția retrospectivă din iunie-iulie 1963 si fotografie tip carte postala cu una dintre sculpturile artistului

Preţ de pornire 700,00 €
LicitatieLicitația România la porțile civilizației 3
Valoare estimativă1000 - 2000 €
Dimensiuni29,7 x 21,5; 14 x 9; 20,5 x 15 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 58
Detalii

Două jurnale ce au aparținut sculptorului Spiridon Georgescu, cunoscut pentru lucrările sale monumentale ridicate în cinstea eroilor țării. Redactate olograf integral cu cerneală albastră, caietele conțin gândurile artistului, trăirile și principalele evenimente din viața sa. Așa cum apare menționat și pe copertă și pe prima pagină, „Origini-Amintiri”, în aceste jurnale sculptorul discută despre familia sa, despre greutățile pe care le-a întâmpinat după decesul tatălui, despre primii ani de școală, despre parcursul său artistic și despre lucrările pe care le-a realizat, îmbinând nararea cu dialogul, transpunand în scris conversațiile pe care le-a avut cu profesorii de la Școala de Arte și Meserii. 

Primul caiet este redactat integral, doar recto, paginile dictando fiind numerotate I-XX, 21-98. În al doilea caiet, completat parțial și numerotat 99-112, sculptorul descrie lucrările pe care le-a realizat pe parcursul anilor 1921-1925, începând cu o comandă primită în martie 1921, și anume monumentul „Unirii Bucovinei” în colaborare cu arhitectul Iorgu Ciortan. O altă lucrare pe care o menționează o reprezintă comanda generalului Amza, care și-a dorit un monument care să exprime contribuția trupelor de geniu în timpul războiului care asigurau victoria armatelor de infanterie. Pe parcursul mai multor pagini acesta descrie proiectul pe care și l-a propus inițial, elementele decorative și stilistice, participarea la concurs cu macheta, cât și reacția pe care a avut-o când a fost ales să execute lucrarea.   

Registru cu elogii sau recenzii de la expoziția retrospectivă organizată în lunile iunie-iulie 1963, în care au fost expuse peste o sută de lucrări ale sculptorului Spiridon Georgescu. Expoziția a avut loc în parcul Herăstrău, în incinta Școlii Tehnice de Maiștri „Vulcan”. Așa cum apare menționat în numeroasele elogii și mesaje, expozițiile au fost vizitate de peste 7000 de persoane, garantând astfel succesul și aprecierea de care artistul s-a bucurat. Caietul nu este completat integral, ci doar 91 de pagini numerotate. Printre persoanele care au scris câteva rânduri sau ample mesaje adresate artistului se numără elevii școlii „Vulcan”, ziariști, pictori, ingineri, profesori. Primul mesaj, datat 30 iunie 1963, este semnat de Mircea Buciu și Ioan Alexandrescu, cunoscuți ai muzicii românești. 

Fotografie format carte poștală în care este surprinsă una dintre sculpturile lui Spiridon Georgescu, și anume bustul generalului Dragalina amplasat la Lugoj.