Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

L'abbé Coyer, Histoire de Jean Sobieski, 1761, vol. I-III, ediție princeps

LOT : 012

L'abbé Coyer, Histoire de Jean Sobieski, 1761, vol. I-III, ediție princeps

Preţ de pornire 500,00 €
LicitatieLicitația Artă sacră și carte veche
Valoare estimativă750 - 1500 €
Dimensiuni16,5 x 11 cm
Starea de conservareBună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 46
Detalii

L'abbé Coyer, Histoire de Jean Sobieski, Varșovia, 1761, ediție princeps, vol. I-III.  

Exemplarul este complet. Volumul I are la început o gravură cu portretul lui Jan Sobieski (lucrată de artistul francez Garand) + XII + 440 pagini. Volumul II are 386 pagini, iar volumul III are 403 pagini, încheindu-se cu un interesant catalog al librarilor difuzori și colaboratori ai editorului Duchesne. Legătura celor trei volume este uniformă, lucrată din tăblii de carton învelite în piele maro, marmorată. Toate trei volumele sunt ornate pe cotor cu motive tipografice aurite, ce încadrează titlul uniform „Histoire de J. Sobieski”. Toate cele trei volume au cotorul deteriorat.

Cărturarul francez Gabriel-François Coyer a trăit între anii 1707 și 1782. A urmat studii umanistice și teologice, în cele din urmă intrând în ordinul catolic iezuit. Este autorul unui număr important de scrieri cu conținut divers, mai ales filosofice, teologice, literare, memorialistice, cărți care au fost traduse în limbi de circulație europeană, și numeroase ediții. Una din cărțile care s-au bucurat de o largă primire la vremea ei a fost cartea de față, Istoria lui Jan Sobieski, mai precis a lui John III Sobieski, 1674-1696, prilejuită de prezența autorului în anturajul principelui polon. Reprezintă o scriere profund pătrunsă de spiritul iluminist al epocii, de un real folos pentru integrarea istoriei, a culturii polone în spiritualitatea europeană. Volumul al III-lea abordează și campaniile lui Sobieski în Moldova lui Cantemir cu scopul de a constitui o armată comună și o ofensivă împotriva turcilor. Comentariile privind Moldova, Valahia și domnitorii lor, tratate în context sud-est european, oferă informații de interes științific pentru istoria românilor.

Ediția de față, în limba franceză, include un număr de trei volume, apărute sub îngrijirea editorului Duchesne din Paris, având următoarea pagină de titlu: „HISTOIRE DE JEAN SOBIESKI, ROI DE POLOGNE. Par M. L’ABBE COYER. TOME PREMIER. A VARSOVIAE, Et se trouve a Paris, chez DUCHESNE, Libraire, rue S. Jaques, au-dessons de la Fontaine S. Benoît, au Temple du Goût. M.DCC.LXI”.