Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Mihai Eminescu, Poesii, 1884, ediție Princeps - Piesă rară

LOT : 044

Mihai Eminescu, Poesii, 1884, ediție Princeps - Piesă rară

Preţ de pornire 8.000,00 €
LicitatieLicitația Literatura românească - Între autor și operă
Valoare estimativă12000 - 15000 €
Dimensiuni18 x 12,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 49
Detalii

Mihai Eminescu, Poesii, București, Editura Librăriei Socec, 1884, 307 p.

Exemplarul păstrează legătura originală, de editură, din pergamoid de culoare albastră. Coperta principală este decorată cu un frumos și bogat motiv vegetal stilizat, cu doi amorași în registrul superior și cu motive vegetale în cel inferior. Șnitul este aurit. În interior, fiecare poezie este încadrată de frontispicii și viniete neoclasice.

Considerat cel mai reprezentativ poet român și unul dintre creatorii literaturii naționale, Mihai Eminescu (1850-1889) s-a născut la Botoșani. La vârsta de 19 ani pleca la studii la Universitatea din Viena trimis de Titu Maiorescu, liderul Societății Junimea, al cărui membru devenise și Eminescu. De asemenea, poetul s-a afirmat și ca ziarist de mare forță, cu talent de polemist, în paginile ziarului „Timpul″, oficiosul Partidului Conservator.

Exemplarul de față face parte din singura ediție a operei sale publicată în timpul vieții datorită eforturilor lui Titu Maiorescu, cel care a selectat poeziile, le-a pregătit pentru tipar și a adunat fondurile necesare imprimării. Volumul era gata la sfârșitul anului 1883, prefața scrisă de îngrijitorul ediției menționează luna decembrie. Tipărirea s-a făcut la începutul anului 1884, an care este specificat pe pagina de titlu. În prefață, Maiorescu subliniază faptul că Eminescu nu a realizat ultima corectură a unor poezii mai vechi, înainte de tipar, de aceea ele erau publicate în prima formă.

Poeziile selectate de Maiorescu făceau parte din două categorii: una a poeziilor care văzuseră lumina tiparului în paginile ″Convorbirilor Literare″, a doua a poeziilor aflate în manuscris. Ediția cuprinde în total 61 de poezii. Pe contrapagina filei de gardă de găsește un portret litografiat al poetului.