Octoih mic, Brașov, 1810
Octoih mic, Brașov, 1810
Cele opt glasuri, sau Octoihul cel mic. Înpreună cu Podobiile glasurilor, cu Svetilnele învierii, și Bogorodicinele lor. Tipărit cu chieltuiala Dumnealui Kyriu Constantin Boghici. Brașov, în priveleghiiata Tipografie, de Ioann Fridrich Herfurt, 1810. 200 p. (100 f. cu signat.) : il. + 1 pl. ; 8° (17 cm), 24 R (16 x 9 cm)
Tipar negru pe suport manual cu filigrane fitomorfe, 3 corpuri de slovă chirilică (4 pe pagina de titlu), 2 tipuri de majusculă; inițiale evidențiate prin conturul rotunjit. Sunt prezente colontitluri, reclame (custos); signatură cu alfabet latin și chirilic; primele 2 file nepaginate. P. [3] - 155 cuprind cântările celor 8 glasuri; p. 156 - 158: “La Liturghie. Blajeni(i)le” ; p. 158 - 169 : “Podobiile glasurilor”, p. 170 - 173: “Pripealele troicinicelor”, p. 173 - 176: “Rugăciunea Sfântului Marco monahul”, p. 176 - 178: “Troparele Învierii”, p. 179 - 200: “Svetilnele Învierii”.
Vinietă de frontispiciu formată din două baghete de formă lanceolată, elemente elipsoidale și sinuoase dispuse orizontal în jurul unui motiv central, cu sugestii fitomorfe foarte fin trasate. Vinietă de final cu un “putto” stând pe un mic dâmb în penumbră și desfășurând o ramură înflorită; în stânga, în plină lumină, un vas de piatră, rectangular, în care se observă un mănunchi floral. Cartea cuprinde și frontispicii de capitol cu motivul spicului de grâu, Ochiul cel Atoatevăzător și alte simboluri religioase, des întâlnite în cărțile de cult apărute la Buda.
Pe foaia de titlu verso, o gravură cu Învierea în variantă iconografică apuseană, semnată S T, în ramă de compoziție tipografică, însoțită de un tropar. Pe prima pagină a Octoihului, frontispiciu cu Iisus Hristos cel înviat, în apoteoză, rezemând Crucea (albă) de umărul drept; poartă doar o bucată din giulgiu în jurul șoldurilor, silueta lui profilându-se pe o mandorlă luminoasă din care emană raze umplând tot fundalul. Este înconjurat de cei patru evangheliști – în dreapta apare Îngerul, simbol al evanghelistului Matei; lângă Hristos apare Sf. Luca iar în partea opusă, Marcu, cu mâna stângă ridicată în direcția Mântuitorului, ambii fiind redați în semiprofil. În spatele lui Marcu, Sf. Ioan, cu capul întors spre personajul angelic de lângă el, care gesticulează. Ilustrația nu poartă semnătură.
Volumul are atașat, ca toate exemplarele complete, o planșă de 20 x 15 cm., cu caligramă - un mic catehism versificat despre semnificația jertfei hristice, cu centrul marcat în formă de cruce inscripționată astfel încât finalul și respectiv începutul rândurilor plasate simetric, în afara crucii, să formeze împreună cu textul din interior 2 acrostihuri (vertical), iar orizontal, o strofă din 2 versuri.
Stare de conservare a blocului cărții este bună. Urme ale manipulării, urme de cari, ușoară îmbrunire a suportului, pe marginile laterale, câteva intervenții. Exemplar complet.
Legătură în piele brună pe carton presat, recondiționată, cu medalion polilobat cu aspect cruciform, în centrul coperții anterioare, cu urme de aurire: Isus Hristos în ipostază de Pantokrator, binecuvântând cu ambele mâini; poartă veșmânt decorat în zona antebrațului, un brâu în talie. Chenar cu linii întretăiate în colțuri. Coperta din spate nu are medalion. Cotor cu 4 nervuri profilate, fără ornamentație. Forzațuri duble, marmorate, maro deschis, foile libere suplimentate cu altele, cu tentă verzuie. Tranșe vopsite în roșu-trandafiriu.
Bibliografie: BRV III, 782
Ediție anterioară: Brașov, 1805 (tipografia lui Georg de Schobeln, ed. comercial: Constantin Boghici; semnalat în BRV III, 683, ap. J. Gross, Kronstädter Drucke, 102)