Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Straja Țării - Album fotografic

LOT : 095

Straja Țării - Album fotografic

Preţ de pornire 500,00 €
LicitatieLicitația 10 Mai - Partea II
Valoare estimativă750 - 1500 €
Dimensiuni8,5 x 14; 11 x 17,5; 5,5 x 5,5; 18 x 13; 13,5 x 8,5; 26,5 x 38 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 24
Detalii

Album fotografic alcătuit din 35 de file pe care au fost atașate 274 de fotografii de diferite dimensiuni și formate care le înfățișează pe cercetașele românce din Straja Țării.

În toamna anului 1935 pe platoul de la Breaza a fost organizată prima Jamboree a cercetașelor din România, dedicată memoriei Ecaterinei Teodoroiu, cea mai cunoscută cercetașă româncă și eroină de război. Cele mai multe fotografii au fost realizat în timpu evenimentelor desfășurate la Breaza. Acestea surprind unitățile de fete în diferite activități de tabără precum: ridicarea corturilor, pregătirea terenului pentru întreceri, construirea troițelor, implicate în activități fizice, organizând șezători, pregătind demonstrații coregrafice. 

La evenimentele desfășurate la Breaza din august 1935 a participat și regele Carol al II-lea. Câteva fotografii îl surprind pe Marele Străjer cum era numit regele Carol al II-lea, la serbarea de inaugurare a primei jamboree a cercetașelor române. Regele apare îmbrăcat în uniformă de cercetaș, și este surprins inspectând tabăra cercetașelor, asistând la câteva demonstrații de atletism și chiar participând la câteva din activitățile sportive unde urmau să se întreacă cercetașele.

Alături de rege în fotografii sunt surprinși doi dintre miniștrii celui de-al doilea guvern Gheorghe Tătărăscu, respectiv ministrul de interne Ion Inculeț, și de ministrul instrucțiunii publice dr. Constantin Angelescu. În unele fotografii îl regăsim și pe prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu însoțindu-l pe regele Carol al II-lea. În fotografii o regăsim și pe comandanta cercetașelor Nisa Cămărășescu.

Albumul mai conține diverse fotografii cu membrele corpului de fete al Străjii Țării, fotografii realizate în ani diferiți, ce înfățișează diverse adunări, expediții, demonstrații organizate în cadrul Ștrăjeriei. 

Straja Țării a fost o organizație de tipul cercetășiei, cu scopul educării fizice și morale a tinerilor din România. Aceasta a fost înființată  în 1935 de către regele Carol al II-lea, având un puternic caracter național și monarhic. Din Straja Țării făceau parte tineri între 7 și 21 care erau împărțiți în corpuri de fete și băieți, care la rândul lor era organizate în unități, denumite cuiburi, centurii, cohorte, legiuni, falangă, care se diferențiază între ele prin numărul membrilor, care este stabilit în funcție de apartenența la o unitate de învățământ sau pe criterii teritoriale. Fiecare unitate era coordonată de câte un comandant ales din rândul celor cu experiență în cercetășie.

Albumul este îmbrăcat în pergamoid, iar pe coperta principală a fost aplicat stema din metal a Străjeriei.