Un poliptic, două triptice, un crucifix și o icoană de călătorie, atelier rusesc, sec. al XIX-lea
Un poliptic, două triptice, un crucifix și o icoană de călătorie, atelier rusesc, sec. al XIX-lea
Icoană de călătorie reprezentând un poliptic cu douăzeci de scene din viața Mântuitorului.
În primul voleu sunt înfățișate scenele: Răstignirea, Buna Vestire, Nașterea lui Iisus Hristos, Nașterea Născătoarei de Dumnezeu și Intrarea în Templu a Născătoarei de Dumnezeu. În cel de-al doilea voleu este înfățișată Sfânta Treime încadrată într-o cunună care este susținută de doi Arhangheli, iar pe ambele părți ale cununei sunt reprezentate cele patru simboluri ale Evangheliștilor. În continuarea acestui registru au fost reprezentate scenele: Aducerea în Templu a Domnului, Botezul Domnului, Schimbarea la Față a Domnului, Intrarea Domnului în Ierusalim - Duminica Floriilor. În cel de-al treilea voleu sunt reprezentate scenele: Înălțarea Sfintei Cruci, Învierea Domnului, Înălțarea Domnului, Iisus în Templu (Înjumătățirea Praznicului) și Adormirea Născătoarei de Dumnezeu. În cel de-al patrulea voleu sunt reprezentați sfinții care se roagă icoanei Născătoarei de Dumnezeu în patru ipostaze: Născătoare de Dumnezeu Eleusa, Născătoarea de Dumnezeu Platytera, Născătoarea de Dumnezeu Hodighitria, Născătoare de Dumnezeu Chrysafitissa, iar în partea superioară a fost reprezentat imnul acatist „De tine se bucură toată făptura”. Pe fața principală a polipticului este reprezentată Crucea Răstignirii Domnului cu urme de email de culoare albastru, alb și galben. Piesa a fost realizată din bronz, prin ștanțare, fiind decorată cu email albastru, alb și galben, într-un atelier rusesc, putând fi datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Triptic de călătorie pe care este reprezentată scena Deisis, Iisus Hristos cu Evanghelia în mână, avându-I de-a dreapta și de-a stânga Sa pe Născătoare de Dumnezeu și pe Sfântul Ioan Botezătorul. Piesa a fost realizată din bronz, într-un atelier rusesc, putând fi datată în secolul al XIX-lea.
Triptic de călători înfățișând scene Deisis, ca reprezentare centrală, iar pe voleurile laterale regăsim în stânga pe Sfântul Filip Mitropolit, Sfântul Nicolae și Sfântul Ioan Teologul. În dreapta îi avem pe Arhanghelul Mihail, pe Cuviosul Zosima și pe Cuviosul Savatie. Aceasta realizată din bronz, într-un atelier rusesc, și decorată cu email, putând fi datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Icoană rusească de călătorie în care este înfățișată Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul în brațe. Piesa a fost realizată din bronz prin ștanțare și decorată cu email, putând fi datată în sfârșitul secolului al XIX-lea.
Crucifix din bronz ce înfățișează scena Răstignirii Domnului. În partea superioară apare reprezentat un Mandylion. În partea inferioară sunt înfățișați cei care au asistat la crucificarea Domnului, Cuvioasele Femei alături de Născătoarea de Dumnezeu în dreapta, iar pe partea stângă îi avem pe Sfântul Ioan Evanghelistul și Sfântul Ostaș Longhin, primul care a mărturisit că acesta a fost Hristos. Crucifixul este realizat din cupru, într-un atelier rusesc de rit vechi și poate fi datat în cea de-a doua jumătate a sec XIX-lea. Reversul crucifixului este decorat cu motive fitomorfe și motivul viței-de-vie.