Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Valeriu Bologa, scrisoare pentru Mircea Eliade, 16 decembrie [1931]

LOT : 064

Valeriu Bologa, scrisoare pentru Mircea Eliade, 16 decembrie [1931]

Preţ de pornire 200,00 €
LicitatieLicitația ”Despre neajunsul de a te fi născut” - Cioran, Eliade, Blaga și Doinaș
Valoare estimativă300 - 600 €
Dimensiuni29,4 x 22,3; 12,5 x 15,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 42
Detalii

Valeriu Bologa îi trimite o amplă scrisoare lui Mircea Eliade pentru a-l pune la curent cu ultimele evenimente, cu articolele și lucrările pe care i le-a publicat și care este situația sa ca reprezentant al catedrei de istorie a medicinei. Valeriu Bologa menționează că a expediat prin poștă extrasele lucrării lui Eliade, în număr de 130, păstrând 20 de exemplare pentru a le expedia institutelor de Istoria medicinei din străinătate. Toate aceste extrase l-au costat 800 de lei și îl roagă să îi trimită cât mai repede banii. De asemenea, la sfârșitul lui februarie a primit manuscrisul lui Eliade, Cunoștințe botanice în vechea Indie, pe care, inițial, a dorit să-l publice în „Buletinul Grădinii botanice”, dar întârzia foarte mult cu tiparul. Așadar, în luna aprilie i l-a dat profesorului Racoviță, care l-a publicat în „Buletinul Societății de știință din Cluj. Cel din urmă este dispus să îi publice cât mai multe lucrări despre istoria științelor, sugerându-i să le creeze într-o limbă internațională pentru o mai mare răspândire. 

La final, Valeriu Bologa îi povestește despre înființarea unui grup român de Istoria Științelor, sugerându-i să adere și discută despre institutul la care acesta activează, unde întâmpină greutăți financiare și sociale.

Scrisoarea este redactată olograf, cu cerneală neagră, pe două file recto-verso. În antet se păstrează data la care a fost redactată scrisoarea Cluj, 16 dec. și numele Universității Cluj. Institutul de Istoria Medicinei. Scrisoarea se păstrează în plicul în care a fost expediată.