Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Vasile Băncilă, scrisoare pentru Mircea Eliade, 26 martie 1940

LOT : 106

Vasile Băncilă, scrisoare pentru Mircea Eliade, 26 martie 1940

Preţ de pornire 200,00 €
LicitatieLicitația ”Despre neajunsul de a te fi născut” - Cioran, Eliade, Blaga și Doinaș
Valoare estimativă300 - 600 €
Dimensiuni20,5 x 15,5 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 42
Detalii

Vasile Băncilă îi trimite o scrisoare lui Mircea Eliade prin care îl informează despre cursurile „profesorului” Nae Ionescu pe care urmează să le obțină. Alături sunt sugerate idei de prezentare tipografice, sugestii de formule în care ar putea fi tipărite cursurile și articolele profesorului. Scrisoarea cuprinde informații referitoare la volumul de informații transmis de Nae Ionescu în cadrul cursurilor pe care le susținea.

Scrisoarea este datată 26 martie 1940, la 9 zile de la înmormântarea lui Nae Ionescu. Astfel, este remarcabilă intenția de a publica un volum omagial în memoria profesorului care a adunat în jurul său întreaga elită interbelică. La ceremonia funerară din 17 martie 1940 au fost prezenți atât Mircea Eliade, cât și Vasile Băncilă. În scrisoare este menționat faptul că în drumul de la București spre Brăila, expeditorul a răcit, iar o întoarcere în capitală pentru a discuta mai multe detalii despre apariția tipografică omagială nu va fi posibilă în viitorul apropiat; motiv pentru care Băncilă trebuie să îi ofere lui Eliade toate informațiile succint.

Textul este redactat recto-verso, caligrafic, cu cerneală neagră pe o coală velină îndoită, semnat în final „Vasile Băncilă”. Expeditorul păstrează un ton reverențios, respectuos. Scrisoarea este însoțită de plicul original în care a fost expediată.