Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Ziarul „Patria”, carte poștală, cu reproducerea „Timbrului de ajutor” , cca. 1915 - Piesă rară

LOT : 136

Ziarul „Patria”, carte poștală, cu reproducerea „Timbrului de ajutor” , cca. 1915 - Piesă rară

Preţ de pornire 200,00 €
LicitatieLicitația ”Călătorie în trecutul românesc” - Partea 1
Valoare estimativă300 - 600 €
Dimensiuni9 x 14 cm
Starea de conservareFoarte bună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatie 68
Detalii

Carte poștală realizată de ziarul „Patria” ce înfățișează „Timbrul de ajutor” realizat de stat, dar nepus în circulație.

Nepunerea acestuia în circulație poate fi pusă pe seama miniștrilor Austriei și Germaniei, Czernin și Von Bouche, ce au intervenit pe lângă prim-ministrul Ion I. C. Brătianu pentru ca acesta să nu fie răspândit. Realizarea timbrului trebuie pusă în contextul dorinței României de a intra în Primul Război Mondial pentru Unirea Principatelor alături de Antanta și aversiunea Puterilor Centrale față de această posibilitate. 

Pe verso-ul cărții poștale regăsim un text în care publicația critică lașitatea clasei politice române în acest context al retragerii timbrului de pe piață. 

De asemenea, aflăm că publicația reușise să pună mâna pe clișeul original al timbrului, tipărindu-l și împărțindu-l gratuit populației. Cu toate acestea, guvernul a confiscat clișeele și noile timbre scoase, din care a scăpat doar prima emisiune de 20 de mii. 

Publicarea cărții poștale cu timbrul, așa cum aflăm, este o declarație politică a idealului național și influenței Puterilor Centrale în România. 

Alături reproducerii timbrului regăsim caricatura directorului ziarului, Al. V. Casimir, arestat pentru distribuirea acestui timbru.