Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Anatole de Demidoff, Voyage dans la Russie méridionale et la Crimé, 1848 - Format mare

LOT : 018

Anatole de Demidoff, Voyage dans la Russie méridionale et la Crimé, 1848 - Format mare

Preţ de pornire 4.000,00 €
LicitatieLicitația Artă sacră și carte veche
Valoare estimativă6500 - 12000 €
Dimensiuni54 x 36 cm
Starea de conservareFoarte bună
Adjudecat cu5500 €

Brand: Licitatia 46
Detalii

Anatole de Demidoff, Voyage dans la Russie méridionale et la Crimé, par la Hongrie, la Valachie et la Moldavie, dédié à sa Majesté Nicolas Premier, Empereur de toutes les Russie, dessiné d'après nature et lithographié par Raffet, Paris, publié par Gihaut frères, [1848], 100 litografii + 64 p. text + 3 hărți.

Anatole de Demidoff (1813-1870) a fost un personaj deosebit al epocii sale. Diplomat, industriaș, colecționar și mecena de origine rusă, a studiat la Paris unde și-a cultivat interesul pentru diplomație, dar în același timp a fost atras de revoluția tehnologică și de dezvoltarea industrială. În 1840 se căsătorea cu prințesa Mathilda Bonaparte, fiica celui mai mic din frații împăratului Napoleon I față de care avea o mare admirație, Jérôme. Posesorul unei averi considerabile, nobilul rus a finanțat și a participat la mai multe călătorii științifice, atât în cuprinsul vastului Imperiu Rus, cât și în sud-estul european, zonă aflată sub suzeranitatea Imperiului Otoman și față de care Rusia manifesta un interes strategic.

Deși nu s-a aflat în relații cordiale cu țarul Nicolae I, exploratorul i-a dedicat lucrarea de față cu speranța îmbunătățirii raporturilor dintre ei. În același timp, gestul a atras atenția nobilimii ruse asupra lucrării, ceea ce a determinat publicarea la Paris în 1848 a acestei ediții, tipărită în condiții grafice deosebite. Cele 100 litografii, imprimate pe hârtie tip India, au fost realizate în intervalul 1838-1848 (conform datării de pe gravuri) de marele gravor și ilustrator Auguste Raffet, bun prieten cu Demidoff, pe care l-a însoțit în mai multe din peregrinările sale științifice și de informare diplomatică. Ilustrațiile surprind aspecte de viață cotidiană, diverse și multiple tipuri umane ale locuitorilor zonelor parcurse, monumente istorice, scene militare, aspecte etnografice, scene religioase; dintre acestea, 14 litografii privesc Moldova și Valahia și 4 Basarabia.

Lucrarea reprezintă o veritabilă enciclopedie în imagini și este însoțită de un text, o descriere sub forma unui jurnal a locurilor vizitate. La sfârșitul amplei puneri în pagină se află o hartă a regiunii străbătute, colorată parțial, executată de cunoscutul gravor Pierre Alexandre Tardieu.

Legătură de epocă cu cotor din piele.