Close
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Jean-Louis Carra, Histoire de la Moldavie et de la Valachie, 1781

LOT : 016

Jean-Louis Carra, Histoire de la Moldavie et de la Valachie, 1781

Preţ de pornire 300,00 €
LicitatieLicitația Artă sacră și carte veche
Valoare estimativă400 - 900 €
Dimensiuni16,5 x 10,5 cm
Starea de conservareBună
Neadjudecat fa o oferta

Brand: Licitatia 46
Detalii

Jean-Louis Carra, Histoire de la Moldavie et de la Valachie, tipărită la Neuchatel, în limba franceză, 1781. XXIV + 371 p.

Exemplarul alăturat este complet. Legătura este din carton, iar cotorul este învelit în piele de culoare maro ornată cu motive de factură tipografică aurite. În partea se sus a cotorului se află imprimat titlul: „Histoire de la Moldavie“, iar la bază sunt imprimate inițialele unui vremelnic proprietar: „S.M. “. În prezent cartea nu mai păstrează însemnări de proprietate. 

Ediția de față, de la Neuchatel, este cea de-a treia în limba franceză și are o alcătuire amplificată prin adăugarea memoriilor istorice și geografice ale generalului francez Frederic Guillaume Bauer, care a luat parte la Războiul ruso-turc, probabil cel din 1768-1774, desfășurat pe teritoriul românesc. Cartea are următoarea pagină de titlu: „HISTOIRE DE LA MOLDAVIE ET DE LA VALACHIE. AVEC UNE DISSERTATION SUR L'ÉTAT ACTUEL DE CES DEUX PROVINCES. PAR M. C....QUI Y A FAIT UN LONG SÉJOUR. NOUVELLE ÉDITION. CORRIGEE ET AUGMENTEE DES MÉMOIRES HISTORIQUE ET GÉOGRAPHIQUE,PUBLIÉS PAR M. DE B***. A NEUCHATEL, DE L,IMPRIMERIE DE LA SOCIETE TYPOGRAPHIQUE. M.DCC.LXXXI“. 

Concepția istorică a autorului reflectă ideologia iluministă a timpului. Datele istorice, oferite atât de lucrarea lui Carra cât și cea a lui Bauer sunt de un real interes pentru cronistica românească. Singura mărturie de interes documentar se află pe versoul foii de gardă și se referă la biografia autorului cărții. Restul de jos al foii de titlu este tăiat; bănuim că, acel loc, a existat vreun ex-libris ori o ștampilă.

Lucrarea lui Carra prezintă informații de interes istoric pentru Principatele dunărene, are valoare patrimonială.